Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2122 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 269 g
Tuky 76 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kuskus můžete nahradit bulgurem nebo třeba celozrnnou rýží. Ještě teplé je promíchejte se zálivkou, krásně se vsákne a pikantně je ochutí. 

Suroviny

kuskus 250 g
cuketa 2 ks
malá / 1 střední, podélně na tenké plátky
lilek 1 ks
podélně na plátky
paprika červená 2 ks
na proužky
římský kmín 2 ČL
semínka
fenyklová semínka 2 ČL
olivový olej
panenský
citron 1 ks
velký, šťáva z něj
chilli paprička 1 ks
čerstvá, červená, dlouhá, nadrobno
piniové oříšky 50 g
opražené
rozinky 50 g
propláchnuté
feta 150 g
rozdrobený
koriandr hrst
velká hrst lístků
hummus
k podávání (viz Něco navíc)

1 Kuskus vsypte do mísy a zalijte 250ml vroucí vody (nebo takovým množstvím, jen aby byl kuskus ponořený). Zakryjte utěrkou a nechte stát 5 minut, nebo až kuskus vodu vstřebá. Načechrejte ho vidličkou.

2 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Zeleninu v míse smíchejte s římským kmínem, fenyklem a 2 lžícemi olivového oleje. Po částech opékejte 2 minuty po každé straně, až bude opečená, ale ještě pevná na skus.

3 Kuskus promíchejte s citronovou šťávou, chilli, piniovými oříšky, rozinkami a 2 lžícemi oleje. Osolte a vmíchejte grilovanou zeleninu, fetu a koriandr. Podávejte s hummusem.

NĚCO NAVÍC

Hummus koupíte hotový v arabských fastfoodech, ale třeba i v Albertu nebo Marks &Spencer. Můžete si ho však snadno připravit doma: rozmixujte 2x400g konzervu cizrny, scezenou a propláchnutou , 2 lžíce sezamové pasty tahini, 1 stroužek česneku, drcený, 80ml citronové šťávy a 60ml panenského olivového oleje dohladka. Osolte a podle potřeby přilijte vodu (okolo 2 lžic). Dejte zhruba na hodinu chladit. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit