Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

4.4/5 Počet hodnocení: 20
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2091 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 263 g
Tuky 76 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuskus můžete nahradit bulgurem nebo třeba celozrnnou rýží. Ještě teplé je promíchejte se zálivkou, krásně se vsákne a pikantně je ochutí. 

Suroviny

kuskus 250 g
malá nebo 1 střední, podélně na tenké plátky
lilek 1 ks
podélně na plátky
na proužky
římský kmín 2 ČL
semínka
fenyklová semínka 2 ČL
olivový olej panenský
z 1 velkého citronu
čerstvá, červená, dlouhá, nadrobno
piniové oříšky 50 g
opražené
propláchnuté
rozdrobený
koriandr čerstvý 1 hrst
k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Kuskus vsypte do mísy a zalijte 250ml vroucí vody (nebo takovým množstvím, jen aby byl kuskus ponořený). Zakryjte utěrkou a nechte stát 5 minut, nebo až kuskus vodu vstřebá. Načechrejte ho vidličkou.

2

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Zeleninu v míse smíchejte s římským kmínem, fenyklem a 2 lžícemi olivového oleje. Po částech opékejte 2 minuty po každé straně, až bude opečená, ale ještě pevná na skus.

3

Kuskus promíchejte s citronovou šťávou, chilli, piniovými oříšky, rozinkami a 2 lžícemi oleje. Osolte a vmíchejte grilovanou zeleninu, fetu a koriandr. Podávejte s hummusem.

NĚCO NAVÍC
Hummus koupíte hotový v arabských fastfoodech, ale třeba i v Albertu nebo Marks & Spencer. Můžete si ho však snadno připravit doma: rozmixujte 2 x 400g konzervu cizrny, scezenou a propláchnutou, 2 lžíce sezamové pasty tahini, 1 stroužek česneku, drcený, 80 ml citronové šťávy a 60 ml panenského olivového oleje dohladka. Osolte a podle potřeby přilijte vodu (okolo 2 lžic). Dejte zhruba na hodinu chladit. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5