Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Višňový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Na dortovou formu o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3716 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 577 g
Tuky 103 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký i kyselý, jednoduchý i sofistikovaný, klasický i moderní, dokonale vyvážený – zkrátka koláč podle našeho gusta. Šťavnaté višně příjemně kontrastují s těstem, které je díky jogurtu vláčné a díky máslu zase neodolatelně voňavé. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 320 g
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 10 g
krupicový cukr 130 g
sůl 1 špetka
máslo 90 g
vejce 1 ks
mandle plátky 1 hrst
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
višně 500 g
vypeckované (mohou být i mražené)
krupicový cukr 160 g
citronová šťáva 1 PL
škrob 1 PL
kukuřičný

Postup

1

Na náplň vsypte do hrnce vypeckované višně, přidejte cukr a citronovou šťávu, promíchejte a nechte 10 minut stát. Prosejte k višním škrob a promíchejte. Postavte hrnec na sporák a vařte, až šťáva z višní zhoustne (stačí cca 2–3 minuty, ovoce by se nemělo rozpadnout). Nechte vychladnout.

2

Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Vyklopte do mísy jogurt, přihoďte máslo a rukama zpracovávejte na těsto. Přidejte vejce a bílek a propracujte. Jakmile se těsto spojí, vyndejte jej na moukou poprášenou pracovní plochu a propracujte ho tak, aby nelepilo.

3

Troubu předehřejte na 175 °C. Oddělte z těsta cca polovinu. Ze zbylého těsta rozválejte kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr formy. Vložte do nepřilnavé rozevíratelné dortové formy o průměru 22 cm (nebo slabě vymazané máslem a vyložené pečicím papírem), vytvořte pomocí prstů mírně zvýšené okraje. Propíchejte dno vidličkou a dejte na něj višňovou náplň. Ze zbývajícího těsta uválejte zhruba 30 kuliček, každou o váze cca 10–15 g. Položte je v rozestupech na višně, posypte povrch koláče mandlovými lupínky a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut. Vyndejte, nechte vychladnout a podávejte poprášené moučkovým cukrem. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč