Sladký i kyselý, jednoduchý i sofistikovaný, klasický i moderní, dokonale vyvážený – zkrátka koláč podle našeho gusta. Šťavnaté višně příjemně kontrastují s těstem, které je díky jogurtu vláčné a díky máslu zase neodolatelně voňavé.
Suroviny
Postup
Na náplň vsypte do hrnce vypeckované višně, přidejte cukr a citronovou šťávu, promíchejte a nechte 10 minut stát. Prosejte k višním škrob a promíchejte. Postavte hrnec na sporák a vařte, až šťáva z višní zhoustne (stačí cca 2–3 minuty, ovoce by se nemělo rozpadnout). Nechte vychladnout.
Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Vyklopte do mísy jogurt, přihoďte máslo a rukama zpracovávejte na těsto. Přidejte vejce a bílek a propracujte. Jakmile se těsto spojí, vyndejte jej na moukou poprášenou pracovní plochu a propracujte ho tak, aby nelepilo.
Troubu předehřejte na 175 °C. Oddělte z těsta cca polovinu. Ze zbylého těsta rozválejte kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr formy. Vložte do nepřilnavé rozevíratelné dortové formy o průměru 22 cm (nebo slabě vymazané máslem a vyložené pečicím papírem), vytvořte pomocí prstů mírně zvýšené okraje. Propíchejte dno vidličkou a dejte na něj višňovou náplň. Ze zbývajícího těsta uválejte zhruba 30 kuliček, každou o váze cca 10–15 g. Položte je v rozestupech na višně, posypte povrch koláče mandlovými lupínky a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut. Vyndejte, nechte vychladnout a podávejte poprášené moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )