Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Višňový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Na dortovou formu o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3716 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 577 g
Tuky 103 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký i kyselý, jednoduchý i sofistikovaný, klasický i moderní, dokonale vyvážený – zkrátka koláč podle našeho gusta. Šťavnaté višně příjemně kontrastují s těstem, které je díky jogurtu vláčné a díky máslu zase neodolatelně voňavé. 

Související recepty

Suroviny

+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 10 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
mandle plátky 1 hrst
na poprášení
Na náplň
višně 500 g
vypeckované (mohou být i mražené)
škrob 1 PL
kukuřičný

Postup

1

Na náplň vsypte do hrnce vypeckované višně, přidejte cukr a citronovou šťávu, promíchejte a nechte 10 minut stát. Prosejte k višním škrob a promíchejte. Postavte hrnec na sporák a vařte, až šťáva z višní zhoustne (stačí cca 2–3 minuty, ovoce by se nemělo rozpadnout). Nechte vychladnout.

2

Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Vyklopte do mísy jogurt, přihoďte máslo a rukama zpracovávejte na těsto. Přidejte vejce a bílek a propracujte. Jakmile se těsto spojí, vyndejte jej na moukou poprášenou pracovní plochu a propracujte ho tak, aby nelepilo.

3

Troubu předehřejte na 175 °C. Oddělte z těsta cca polovinu. Ze zbylého těsta rozválejte kruh zhruba o 2 cm větší, než je průměr formy. Vložte do nepřilnavé rozevíratelné dortové formy o průměru 22 cm (nebo slabě vymazané máslem a vyložené pečicím papírem), vytvořte pomocí prstů mírně zvýšené okraje. Propíchejte dno vidličkou a dejte na něj višňovou náplň. Ze zbývajícího těsta uválejte zhruba 30 kuliček, každou o váze cca 10–15 g. Položte je v rozestupech na višně, posypte povrch koláče mandlovými lupínky a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut. Vyndejte, nechte vychladnout a podávejte poprášené moučkovým cukrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...