Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablková obrácená roláda
Jablková obrácená roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablková obrácená roláda

4/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Pro zkušené Na plech o rozměru 35 x 40 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5768 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 399 g
Tuky 396 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak by to vypadalo, kdyby se potkala klasická piškotová roláda s Tarte Tatin? Vznikla by obrácená jablková roláda! Je překvapivě jednoduchá, velmi efektní a hlavně neuvěřitelně dobrá. Její jedinou nevýhodou je to, že zmizí, než řeknete švec. U jednoho kousku totiž nikdy nezůstane.

Suroviny

Na těsto
na vymazání plechu
oloupané a nastrouhané nahrubo
lískové oříšky 200 g
nasucho opražené
rozinky 1 hrst
předem namočené do rumu
mletá, na posypání
vejce 5 ks
3 rozdělená na bílky a žloutky + 2 v celku
sůl 1 špetka
+ na poprášení
Na krém
mléko 350 ml
vanilkový
máslo 250 g
pokojové teploty
podle chuti
rum 2 PL
tuzemák

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Plech o rozměru 35 x 40 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Nastrouhaná jablka rozložte rovnoměrně na plech (pokud jsou příliš šťavnatá, předem je vymačkejte.) Polovinu oříšků nasekejte najemno a nasypte na jablka spolu s rozinkami.

2

Ze tří bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Dvě celá vejce a všechny zbylé žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přes jemné síto prosijte do pěny mouku a vešlehejte. Pak jemně zapracujte sníh z bílků.

3

Těsto vlijte na jablka, rozetřete i do stran a pečte do zezlátnutí. Ihned po vyndání z trouby překlopte plech s plátem těsta na utěrku poprášenou moukou. Sejměte plech, stáhněte papír a pevně kratší stranou zaviňte i s utěrkou jablky dovnitř. Nechte vychladnout.

4

Uvařte v mléce pudinkový prášek podle návodu s jednou lžící krupicového cukru (díky menšímu objemu mléka bude hustší) a nechte za občasného míchání zchladnout, aby se neudělal škraloup. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašlehejte zchladlý pudink – nejlépe se spojí, pokud mají máslo i pudink stejnou teplotu. Pak zašlehejte tuzemák. 

5

Rozviňte vychladlou roládu, utěrku již nebudete potřebovat. Potřete krémem, jednu třetinu krému si nechte na pomazání rolády navrch a znovu zaviňte. Nechte nejméně dvě hodiny (ale klidně přes noc) odležet v lednici. Zbylé oříšky nasekejte nahrubo. Vychlazenou roládu pomažte zbylým krémem a posypte oříšky. Odkrojte konce a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč