Jak by to vypadalo, kdyby se potkala klasická piškotová roláda s Tarte Tatin? Vznikla by obrácená jablková roláda! Je překvapivě jednoduchá, velmi efektní a hlavně neuvěřitelně dobrá. Její jedinou nevýhodou je to, že zmizí, než řeknete švec. U jednoho kousku totiž nikdy nezůstane.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C. Plech o rozměru 35 x 40 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Nastrouhaná jablka rozložte rovnoměrně na plech (pokud jsou příliš šťavnatá, předem je vymačkejte). Polovinu oříšků nasekejte najemno a nasypte na jablka spolu s rozinkami.
Ze tří bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Dvě celá vejce a všechny zbylé žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přes jemné síto prosijte do pěny mouku a vešlehejte. Pak jemně zapracujte sníh z bílků.
Těsto vlijte na jablka, rozetřete i do stran a pečte do zezlátnutí. Ihned po vyndání z trouby překlopte plech s plátem těsta na utěrku poprášenou moukou. Sejměte plech, stáhněte papír a pevně kratší stranou zaviňte i s utěrkou jablky dovnitř. Nechte vychladnout.
Uvařte v mléce pudinkový prášek podle návodu s jednou lžící krupicového cukru (díky menšímu objemu mléka bude pudink hustší) a nechte za občasného míchání zchladnout, aby se neudělal škraloup. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašlehejte zchladlý pudink – nejlépe se spojí, pokud mají máslo i pudink stejnou teplotu. Pak zašlehejte tuzemák.
Rozviňte vychladlou roládu, utěrku již nebudete potřebovat. Potřete krémem, jednu třetinu krému si nechte na pomazání rolády navrch a znovu zaviňte. Nechte nejméně dvě hodiny (ale klidně přes noc) odležet v lednici. Zbylé oříšky nasekejte nahrubo. Vychlazenou roládu pomažte zbylým krémem a posypte oříšky. Odkrojte konce a podávejte.