Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Waldorfský salát s kuřecím masem
Waldorfský salát s kuřecím masem
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Waldorfský salát s kuřecím masem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1967 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 93 g
Tuky 117 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní recept na Waldorfský salát z roku 1896 zahrnoval nakrájená jablka, celer a majonézu. Vlašské ořechy přibyly až v roce 1928 díky receptu z kuchařky The Rector Cook Book. Salát se však neustále vyvíjel, a tak dnešní základní verze obsahuje ještě směs hlávkových salátů, řapíkatý či bulvový celer a hroznové víno. My jsme pro větší sytost navíc přidali kuřecí maso. 

Suroviny

nasekané nahrubo
med 3 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaná najemno z 1/2 citronu
olivový olej 3 PL
fenyklová semínka ½ ČL
drcená
majonéza 2 PL
jablečný ocet 2 PL
salát 4 hrsti
směs salátových listů (např. lollo rosso, dubáček, ledový salát), podle natrhaných na menší kousky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájené našikmo na tenké plátky
zelené, nejlépe Granny Smith, zbavené jádřince, nakrájené na tenké plátky
bezsemenné, červené, nakrájené na kolečka či čtvrtky
pažitka 1 hrst
nakrájená

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj ořechy a pokapejte je medem. Pečte cca 10 minut, vyjměte a nechte zchladnout.

2

Maso osušte papírovou utěrkou a osolte. V mělké misce smíchejte citronovou kůru, 2 lžíce oleje a fenyklová semínka a obraťte v nich maso. V nepřilnavé pánvi rozehřejte zbývající olej a opékejte na něm maso 3–4 minuty z každé strany.

3

Na zálivku smíchejte dohladka majonézu s jogurtem, solí, pepřem a octem. Podle potřeby dolaďte.

4

Na talíře rozdělte salátové listy, řapíkatý celer a jablka. Maso nakrájejte na plátky
a položte navrch. Posypte medovými ořechy a hroznovým vínem, pokapejte zálivkou, zlehka opepřete a ozdobte pažitkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...