Původní recept na Waldorfský salát z roku 1896 zahrnoval nakrájená jablka, celer a majonézu. Vlašské ořechy přibyly až v roce 1928 díky receptu z kuchařky The Rector Cook Book. Salát se však neustále vyvíjel, a tak dnešní základní verze obsahuje ještě směs hlávkových salátů, řapíkatý či bulvový celer a hroznové víno. My jsme pro větší sytost navíc přidali kuřecí maso.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj ořechy a pokapejte je medem. Pečte cca 10 minut, vyjměte a nechte zchladnout.
Maso osušte papírovou utěrkou a osolte. V mělké misce smíchejte citronovou kůru, 2 lžíce oleje a fenyklová semínka a obraťte v nich maso. V nepřilnavé pánvi rozehřejte zbývající olej a opékejte na něm maso 3–4 minuty z každé strany.
Na zálivku smíchejte dohladka majonézu s jogurtem, solí, pepřem a octem. Podle potřeby dolaďte.
Na talíře rozdělte salátové listy, řapíkatý celer a jablka. Maso nakrájejte na plátky
a položte navrch. Posypte medovými ořechy a hroznovým vínem, pokapejte zálivkou, zlehka opepřete a ozdobte pažitkou.