Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zajíc načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 31
Více než dvě hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2073 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 151 g
Tuky 135 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Zajíc načerno je prostě klasika,“ tvrdí špičkový šéfkuchař Roman Paulus. Tento pokrm mají v restauraci Alcron na jídelním lístku nejen na podzim, ale právě i v době Vánoc, kdy se na něj hosté do restaurace vracejí. Zajíc je podle něj lepší než králík, protože není tak suchý. Vyžaduje sice dlouhé dušení, ale vyplatí se to.

Suroviny

zaječí stehna
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě drcený
tymián 2 snítky
rozmarýn 2 snítky
+ na ozdobu
kořenová zelenina 200 g
mrkev, celer a řapíkatý celer
ghí 50 g
nasekaná
švestková povidla 100 g
vývar kuřecí 1 l
silný
perník 30 g
strouhaný

Postup

1

Zaječí stehna osolte a opepřete, dejte je do mísy, přidejte k nim čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

2

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, stehna na něm opečte a dejte stranou.

3

Na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer. Když zelenina změkne, přidejte cibuli a orestujte vše dozlatova.

4

Zeleninový základ zalijte vínem a nechte ho vyvařit.

5

Přidejte povidla, vše zalijte kuřecím vývarem a promíchejte.

6

Vraťte do hrnce zaječí stehna a pomalu je duste do změknutí; nejlépe jim bude pod pokličkou v troubě zapnuté na 150 °C.

7

Měkká stehna vyjměte a omáčku rozmixujte a propasírujte.

8

Nakonec ji zahusťte nastrouhaným perníkem a zamixujte studené máslo.

Zajíce na černo podávejte ozdobeného červeným pepřem a snítkou rozmarýnu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín