Zajíc načerno

Zajíc načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zajíc načerno

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (23)
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2000 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 151 g
Tuky 127 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Zajíc načerno je prostě klasika,“ tvrdí špičkový šéfkuchař Roman Paulus. Tento pokrm mají v restauraci Alcron na jídelním lístku nejen na podzim, ale právě i v době Vánoc, kdy se na něj hosté do restaurace vracejí. Zajíc je podle něj lepší než králík, protože není tak suchý. Vyžaduje sice dlouhé dušení, ale vyplatí se to.

Suroviny

zajíc 4 ks
zaječí stehna
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě drcený
tymián 2 snítky
rozmarýn 2 snítky
+ na ozdobu
kořenová zelenina 200 g
mrkev, celer a řapíkatý celer
máslo 50 g
přepuštěné
cibule 40 g
nasekaná
víno červené 300 ml
švestková povidla 100 g
vývar kuřecí 1 l
silný
perník 30 g
strouhaný
máslo 30 g

Postup

1

Zaječí stehna osolte a opepřete, dejte je do mísy, přidejte k nim čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

2

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, stehna na něm opečte a dejte stranou.

3

Na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer. Když zelenina změkne, přidejte cibuli a orestujte vše dozlatova.

4

Zeleninový základ zalijte vínem a nechte ho vyvařit.

5

Přidejte povidla, vše zalijte kuřecím vývarem a promíchejte.

6

Vraťte do hrnce zaječí stehna a pomalu je duste do změknutí; nejlépe jim bude pod pokličkou v troubě zapnuté na 150 °C.

7

Měkká stehna vyjměte a omáčku rozmixujte a propasírujte.

8

Nakonec ji zahusťte nastrouhaným perníkem a zamixujte studené máslo.

Podávejte ozdobené červeným pepřem a snítkou rozmarýnu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit