0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zajíc načerno

Zajíc načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zajíc načerno

3.7 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2000 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 151 g
Tuky 127 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Zajíc načerno je prostě klasika,“ tvrdí špičkový šéfkuchař Roman Paulus. Tento pokrm mají v restauraci Alcron na jídelním lístku nejen na podzim, ale právě i v době Vánoc, kdy se na něj hosté do restaurace vracejí. Zajíc je podle něj lepší než králík, protože není tak suchý. Vyžaduje sice dlouhé dušení, ale vyplatí se to.

Suroviny

zajíc 4 ks
zaječí stehna
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě drcený
tymián 2 snítky
rozmarýn 2 snítky
+ na ozdobu
kořenová zelenina 200 g
mrkev, celer a řapíkatý celer
máslo 50 g
přepuštěné
cibule 40 g
nasekaná
víno červené 300 ml
švestková povidla 100 g
vývar kuřecí 1 l
silný
perník 30 g
strouhaný
máslo 30 g

Postup

1

Zaječí stehna osolte a opepřete, dejte je do mísy, přidejte k nim čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

2

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, stehna na něm opečte a dejte stranou.

3

Na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer. Když zelenina změkne, přidejte cibuli a orestujte vše dozlatova.

4

Zeleninový základ zalijte vínem a nechte ho vyvařit.

5

Přidejte povidla, vše zalijte kuřecím vývarem a promíchejte.

6

Vraťte do hrnce zaječí stehna a pomalu je duste do změknutí; nejlépe jim bude pod pokličkou v troubě zapnuté na 150 °C.

7

Měkká stehna vyjměte a omáčku rozmixujte a propasírujte.

8

Nakonec ji zahusťte nastrouhaným perníkem a zamixujte studené máslo.

Podávejte ozdobené červeným pepřem a snítkou rozmarýnu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit