Zajíc načerno

Zajíc načerno

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (21)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1446 kcal
Bílkoviny 23 g
Cukr 106 g
Tuky 107 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Zajíc načerno je prostě klasika,“ tvrdí špičkový šéfkuchař Roman Paulus. Tento pokrm mají v restauraci Alcron na jídelním lístku nejen na podzim, ale právě i v době Vánoc, kdy se na něj hosté do restaurace vracejí. Zajíc je podle něj lepší než králík, protože není tak suchý. Vyžaduje sice dlouhé dušení, ale vyplatí se to.

Suroviny

4 ks
zaječí stehno
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě drcený
tymián 2 snítky
rozmarýn 2 snítky
plus na ozdobu
kořenová zelenina 200 g
(mrkev, celer a řapíkatý celer)
máslo 50 g
přepuštěné
cibule 40 g
nasekaná
víno červené 300 ml
100 g
švetsková povidla
vývar kuřecí 1 l
silnější
směs na perník 30 g
strouhaný
máslo 30 g
čerstvé

1 Zaječí stehna osolte a opepřete, dejte je do mísy, přidejte k nim čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, stehna na něm opečte a dejte stranou. Na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer. Když zelenina změkne, přidejte cibuli a orestujte vše dozlatova.

Zeleninový základ zalijte vínem a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte kuřecím vývarem a promíchejte. Vraťte do hrnce zaječí stehna a pomalu je duste do změknutí; nejlépe jim bude pod pokličkou v troubě zapnuté na 150 °C.

4 Měkká stehna vyjměte a omáčku rozmixujte a propasírujte. Nakonec ji zahusťte nastrouhaným perníkem a zamixujte studené máslo. Podávejte ozdobené červeným pepřem a snítkou rozmarýnu.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit