0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová

Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová
ZDROJ: Apetit

Česká gastronomie 19. století je nejvíce spojována s osobností Magdaleny Dobromily Rettigové. Její nejznámější kuchařská kniha s názvem Domácí kuchařka vyšla poprvé roku 1826 a v následujících sto letech se dočkala mnoha vydání. Pojďte prozkoumat menu inspirované téměř 200 let starými recepty.

Polévka je základ

Bez vydatné polévky se oběd nemohl obejít. Základem byl poctivý vývar (hovězí nebo zeleninový), jehož vynikající chuť i léčivé účinky při nachlazení se cení dodnes. Polévka byla často hlavním chodem nejen pro dělnickou třídu. K ní se samozřejmě servíroval domácí kváskový chleba.

  • Už tehdy se vařila polévka s játrovými knedlíčky (jaternými), oblíbená byla i polévka chlebová. Do polévek se přidávaly různé zavářky - svítek žemlový, žemlové knedlíčky na různé způsoby, knedlíčky z jehněčích plic nebo s račími ocásky či stříkánky.

Vyzkoušejte příchoutky

Příchoutky nebo také asietky byla jídla, která se podávala mezi polévkou a hlavním chodem. Z dnešního pohledu jsou to spíše malá jídla vhodná například k pivu. Najdeme zde telecí mozek na různé způsoby, jitrnice nebo třeba studené řízečky.

Hlavní chod aneb hovězí na mnoho způsobů

Hovězímu masu věnovaly kuchařky 19. století velký prostor. U Rettigové najdeme spoustu variant svíčkové pečeně, dušeného hovězího, hovězí řízky, pečený hovězí jazyk nebo hovězí guláš.

  • A nechyběla ani nakládaná zelenina, nejčastěji okurky.

Rozličné druhy ryb

Že ryby patří do našeho jídelníčku se vědělo už v 19. století a využívala se celá řada druhů. Rettigová jim v Dobré kuchařce věnuje celou kapitolu. Kromě kapra, štiky, pstruha, okouna, úhoře nebo lososa uvádí i recepty s mušlemi, raky, žábami nebo šneky.

I bezmasá jídla měla u Rettigové své místo

Někdy bývá Rettigová kritizována, že je její kuchařka nezdravá a jsou v ní jen těžká a tučná jídla. Opak je ale pravdou. Najdeme zde okolo čtyřiceti zeleninových pokrmů, ve kterých je pestrá škála různých druhů zeleniny. Například artyčok, kedluben, karfiol či bílou řepu.

Ovocné knedlíky jako hlavní chod

Švestkové knedlíky jsou po několik dekád oblíbenou pochoutkou hlavně těch nejmenších. I před téměř 200 lety představovaly plnohodnotný hlavní chod a připravovaly se v kynuté i nekynuté variantě, posypané strouhaným tvarohem nebo perníkem s cukrem a polité rozpuštěným máslem. Ty s mákem byly oblíbenou pochoutkou prezidenta Masaryka.

Božský dezert

Už v 19. století existovalo nespočet sladkostí, které hospodyňky připravovaly k odpolední kávě. Základem dobrých koláčů, buchet, koblih a dalšího pečiva byly čerstvé kvasnice, mouka, máslo a cukr.

  • Rettigová se výhradně dezertům věnovala ve své další kuchařce s názvem Kafíčko a vše, co je sladkého, která vyšla v roce 1845. 
  • Kromě receptů na zákusky, dorty a zmrzliny zde sepsala i návody na přípravu kávy, kakaa, horké čokolády, čajů a punčů.
Rýžový pudink
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Tradiční boží milosti
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Cibulová omáčka se šunkou
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Bramboračka s houbami
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Piškotový dort s třešněmi
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Kapr v aspiku
Do 20 minut
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Vánočka
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Základní mandlový dort
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Chlebová polévka
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Zajíc načerno
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Hruškový nákyp
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné
Játra na cibulce
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Velmi snadné
Šneci na houbovém kubovi
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Snadné

Obchod Apetit