Do 45 minut
Velmi snadné
Česká gastronomie 19. století je nejvíce spojována s osobností Magdaleny Dobromily Rettigové. Její nejznámější kuchařská kniha s názvem Domácí kuchařka vyšla poprvé roku 1826 a v následujících sto letech se dočkala mnoha vydání. Pojďte prozkoumat menu inspirované téměř 200 let starými recepty.
Bez vydatné polévky se oběd nemohl obejít. Základem byl poctivý vývar (hovězí nebo zeleninový), jehož vynikající chuť i léčivé účinky při nachlazení se cení dodnes. Polévka byla často hlavním chodem nejen pro dělnickou třídu. K ní se samozřejmě servíroval domácí kváskový chleba.
Příchoutky nebo také asietky byla jídla, která se podávala mezi polévkou a hlavním chodem. Z dnešního pohledu jsou to spíše malá jídla vhodná například k pivu. Najdeme zde telecí mozek na různé způsoby, jitrnice nebo třeba studené řízečky.
Hovězímu masu věnovaly kuchařky 19. století velký prostor. U Rettigové najdeme spoustu variant svíčkové pečeně, dušeného hovězího, hovězí řízky, pečený hovězí jazyk nebo hovězí guláš.
Že ryby patří do našeho jídelníčku se vědělo už v 19. století a využívala se celá řada druhů. Rettigová jim v Dobré kuchařce věnuje celou kapitolu. Kromě kapra, štiky, pstruha, okouna, úhoře nebo lososa uvádí i recepty s mušlemi, raky, žábami nebo šneky.
Někdy bývá Rettigová kritizována, že je její kuchařka nezdravá a jsou v ní jen těžká a tučná jídla. Opak je ale pravdou. Najdeme zde okolo čtyřiceti zeleninových pokrmů, ve kterých je pestrá škála různých druhů zeleniny. Například artyčok, kedluben, karfiol či bílou řepu.
Švestkové knedlíky jsou po několik dekád oblíbenou pochoutkou hlavně těch nejmenších. I před téměř 200 lety představovaly plnohodnotný hlavní chod a připravovaly se v kynuté i nekynuté variantě, posypané strouhaným tvarohem nebo perníkem s cukrem a polité rozpuštěným máslem. Ty s mákem byly oblíbenou pochoutkou prezidenta Masaryka.
Už v 19. století existovalo nespočet sladkostí, které hospodyňky připravovaly k odpolední kávě. Základem dobrých koláčů, buchet, koblih a dalšího pečiva byly čerstvé kvasnice, mouka, máslo a cukr.
Zdroj informací: Apetit