Mochi jsou japonské koblížky (koláčky) z lepkavé rýžové mouky, které se plní různými náplněmi. V japonsku třeba sladkou pastou z fazolí nebo z kořene kolokázie jedlé, které se říká taro. U nás se spokojíme s méně extravagatními náplněmi, třeba s džemem či maskarpone. Těsto na mochi se barví potravinářskými barvami nebo třeba machou. Základem je speciální lepkavá rýžová mouka, kterou koupíte v Sapě nebo ve specializovaných asijských e-shopech.
Suroviny
Postup
Mléko nalije do větší misky a obarvěte ho potravinářským barvivem.
Přijdete rýžovou mouku, škrob, cukr a olej a všechny ingredience dobře promíchejte a přeceďte do čisté misky.
Teď těsto přelijte nanev a na mírné plameni ho zahřívejte. Gumovou stěrkou ho odlepujte ode dna dokud neztuhne. Že je hotové poznáte tak, že bude tmavší a kompaktní.
Těsto přendejte na pracovní plochu vysypanou škrobem a nechte ho vychladnout. Potom ho posypte škrobem a vyválejte a nařežte na menší kousky (podle toho, jak chcete mít knedlíčky velké).
Do středu každého těsta vložte lžičkou náplň a zabalte jako knedlíček. Pokud chcete mít tvar srdíček těsto vtlačte do vykrajovátka ve tvaru srdce. Pomocníkem k oblému tvaru mochi je i drobná skleněná miska, kterou vysypte škrobem a vyložte těstem.