Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžové koblížky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 11
Do 90 minut Pro zkušené Na cca 25 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4659 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 655 g
Tuky 156 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžové dezerty bývají pracnější, ale vynaložená námaha se vyplatí. Uvěříte, až si budete horké rýžové koblížky máčet do hedvábného vanilkového krému...

Suroviny

mléko 500 ml
rýže kulatozrnná 250 g
vialone nano
nasekané
dřeň vyškrábnutá
z 1 citronu, nastrouhaná
vejce 2 ks
lehce prošlehaná
rum 25 ml
tmavý
rostlinný olej
na smažení
Na krém
vejce 2 ks
žloutky a bílky zvlášť
dřeň vyškrábnutá
Na skořicový cukr

Postup

1

Mléko, rýži, máslo, vanilkový lusk i dřeň a citronovou kůru přiveďte k varu na středním plameni. Ztlumte a za občasného míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká. Přemístěte do mísy, vyjměte vanilkový lusk a za pokojové teploty nechte vychladnout, trvá to asi 30–45 minut. Pak vmíchejte mouku, cukr, vejce, jedlou sodu a rum. Dejte do lednice na 4 hodiny ztuhnout.

2

Mezitím na krém prošlehejte ručním šlehačem bílky do měkké pěny (1–2 minuty). Postupně zašlehejte polovinu cukru a vyšlehejte pevný sníh (3–4 minuty). Zvlášť šlehejte 3–4 minuty žloutky s druhou polovinou cukru, až zesvětlají. Přidejte mascarpone, vanilku, dobře promíchejte a pak opatrně zamíchejte do sněhu. Dejte do chladničky. Smíchejte přísady na skořicový cukr.

3

Na středním plameni rozehřejte vyšší vrstvu oleje (180°C). Dvěma lžícemi namáčenými do horké vody tvořte noky a smažte je po částech dočervena (každý 3–5 minut). Nechte okapat na papírových utěrkách a pak obalte ve skořicovém cukru. Podávejte horké, s připraveným vanilkovým krémem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín