Rýžové dezerty bývají pracnější, ale vynaložená námaha se vyplatí. Uvěříte, až si budete horké rýžové koblížky máčet do hedvábného vanilkového krému...
Suroviny
Postup
Mléko, rýži, máslo, vanilkový lusk i dřeň a citronovou kůru přiveďte k varu na středním plameni. Ztlumte a za občasného míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká. Přemístěte do mísy, vyjměte vanilkový lusk a za pokojové teploty nechte vychladnout, trvá to asi 30–45 minut. Pak vmíchejte mouku, cukr, vejce, jedlou sodu a rum. Dejte do lednice na 4 hodiny ztuhnout.
Mezitím na krém prošlehejte ručním šlehačem bílky do měkké pěny (1–2 minuty). Postupně zašlehejte polovinu cukru a vyšlehejte pevný sníh (3–4 minuty). Zvlášť šlehejte 3–4 minuty žloutky s druhou polovinou cukru, až zesvětlají. Přidejte mascarpone, vanilku, dobře promíchejte a pak opatrně zamíchejte do sněhu. Dejte do chladničky. Smíchejte přísady na skořicový cukr.
Na středním plameni rozehřejte vyšší vrstvu oleje (180°C). Dvěma lžícemi namáčenými do horké vody tvořte noky a smažte je po částech dočervena (každý 3–5 minut). Nechte okapat na papírových utěrkách a pak obalte ve skořicovém cukru. Podávejte horké, s připraveným vanilkovým krémem.