0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasické crème brûlée
ZDROJ: Max Griss/Unsplash
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2573 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 98 g
Tuky 203 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě klasického crème brûlée můžete narazit na několik zádrhelů. S dobrým receptem a kvalitními surovinami ho ovšem zvládnete připravit tak dokonale, že by před vaším umem smekl klobouk i francouzský mistr cukrář. 

Suroviny

mléko 100 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
vejce 5 ks
velká
moučkový cukr 50 g
+ trocha na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C; horkovzdušnou na 160 °C; plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do aspoň 8 cm hlubokého pekáče, abyste je mohli v troubě snadno překrýt plechem.

2

Do středně velkého hrnce nalijte mléko se šlehačkou. Přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavte.

3

Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabydou. Hrnec s krémem postavte nad střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte směs z plotny.

4

Za stálého míchání drátěnou metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou mísu nebo džbán (z něj se líp nalévá) dejte jemný cedník či síto a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka, která v něm uvíznou, sítem nakonec protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu (bude to několik lžic) a vyhoďte ji. Směs promíchejte.

5

Do pekáče napusťte horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte hrokým krémem – poslední trošku je šikovnější doplnit lžící.

6

Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč – na jedné straně nechte prostor, aby vzduch mohl cirkulovat. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Pro kontrolu vyjměte plech: hotový krém se uprostřed trochu třese.

7

Formičky vyjměte z pekáče (vezměte si na to rukavice) a jen na několik minut je postavte na drátěnou podložku, aby ochladly. Následně je uložte do chladničky, kde vychladnou úplně – můžete je tam nechat i přes noc, aniž byste ohrozili strukturu krému.

8

Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřete po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody (nejlíp to jde rozprašovačem na květiny), aby se cukr začal rozpouštět.

9

Poté ho zkaramelizujte speciální nebo kutilskou horkovzdušnou pistolí tak, že jí nad dezertem kroužíte, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta. Pak už můžete podávat!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.10/04, str.69

Anonym

Pokud nemáte pistolku na opalování, stačí rozpálit v troubě grill (tzn. jen horní ohřev) a misky zasipané cukrem pod něj na chvíli vložit. Opatrně si je hlídejte, protože karamel se může rychle začít pálit..

Anonym

I já jsem několikrát zkoušela bez pistolky a jde to, sice to není až tak úplně krásně hnědoučké, jako na obrázku, ale i tak to chutná:)

Anonym

Kuchyňskou "letlampu" či pistoli nemusíte shánět v drahé la Vecchia Bottega, v Makru ji máte za polovic. Cca 600 CZK.

Eva Pasková

Je to úžasná lahůdka! Pro zkaramelizování povrchu jsem sice použila gril, ale dezertu to vůbec neubralo na půvabu. Při podávání doplňuji sladký krém pikantnějším ovocem - například rybízem. Posledně jsem k doplnění vytvořila malinovou "omáčku" (svařené maliny s cukrem a citronovou šťávou) - byl to úspěch! :)

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč