
Zázračný mandlový koláč do misky
Magický? Kouzelný? Zázračný? Dlouho jsme nad názvem koláče váhali. Ale čím déle o tom přemýšlíme, tím více se kloníme k poslední možnosti. On je totiž opravdu zázračný... Zázračně jednoduchý a skvělý!
Ingredience
- 375 ml mandlového mléka (lze použít i obyčejné)
- 80 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 50 g másla, rozpuštěného a zchladlého + navíc na vymazání formy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- 3–4 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce amaretta (lze vynechat)
- 90 g oblíbených sušenek, nalámaných či nadrcených (lotus, club, esíčka, amaretti)
- 125 ml smetany ke šlehání
- 120 g tučné zakysané smetany nebo crème fraîche
- 1–2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
- 40 g mandlí, lehce opražených a nasekaných
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C. Mandlové mléko, mleté mandle, máslo, vanilkový extrakt, vejce, mouku, cukr, 2 lžíce javorového sirupu a amaretto (chcete-li ho použít) vložte do mixéru a mixujte, dokud není směs hladká. Sušenky nasypte na dno máslem vymazané kulaté formy o průměru 18 cm (o objemu 1 litr). Těsto nalijte na ně.
2 Formu postavte na větší plech na pečení, vložte do trouby a pečte 30 minut. Povrch by měl být pevný, ale střed by se měl stále lehce třást. Nechte 10 minut chladnout.
3 Smetanu vyšlehejte dotuha. Zakysanou smetanu prošlehejte s moučkovým cukrem a opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Koláč ozdobte krémem ze zakysané smetany, posypte mandlemi a pokapejte zbylým javorovým sirupem.
Přidat komentář