Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový (ne)koláč s čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 142
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2821 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 256 g
Tuky 169 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Schovejte plechy a vytáhněte zapékací misky... Banánový (ne)koláč s čokoládou je geniálně jednoduchá a bleskově hotová dobrota, kterou si zamilujete! Těsto umixujete dřív, než se rozehřeje trouba, ale pozor – raději připravujte dvojnásobné dávky, protože se všichni budou okamžitě dožadovat další porce a ti odvážnější i receptu. Netradiční banánový chlebíček je super způsob, jak zpracovat už přezrálé banány.

Suroviny

mléko 375 ml
rozpuštěné a zchladlé + na vymazání formy
třtinový cukr muscovado světlý 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
nemusí být
vejce 2 ks
středně velké (celkem 400 g), oloupané a nakrájené nahrubo
NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU
med 2 PL
tmavá čokoláda 80 g
70%, nasekaná
sůl vločková
lze vynechat

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C.

2

Mléko, máslo, rum, mouku, kokos, cukr, vanilkový extrakt, vejce a banány rozmixujte dohladka, nalijte do máslem vymazané kulaté formy o průměru 18 cm. Postavte ji na větší plech, vložte do trouby a pečte 30–35 minut. Povrch by měl být pevný, ale střed stále lehce třaslavý. Nechte úplně vychladnout.

3

Připravte polevu. Smetanu a med společně opatrně zahřejte v menším rendlíku k bodu varu. Přidejte čokoládu a stáhněte z plotny. Promíchejte dohladka a nechte lehce zchladnout. Nalijte na koláč a posypte vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Zvýrazněte chuť banánů! Banány, všechen cukr a 20 g másla vhoďte do pánve a 4–5 minut opékejte, dokud se cukr nerozpustí a banány se neopečou. Přidejte rum a promíchejte. Tuto směs pak přidejte k ostatním ingrediencím do mixéru a postupujte dál podle receptu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín