0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánový (ne)koláč s čokoládou

Banánový (ne)koláč s čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Banánový (ne)koláč s čokoládou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 83
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2821 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 256 g
Tuky 169 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Schovejte plechy a vytáhněte zapékací misky... Tuhle geniálně jednoduchou a bleskově hotovou dobrotu si zamilujete! Těsto umixujete dřív, než se rozehřeje trouba, ale pozor – raději připravujte dvojnásobné dávky, protože se všichni budou okamžitě dožadovat další porce!

Suroviny

mléko 375 ml
máslo 70 g
rozpuštěné a zchladlé + na vymazání formy
bílý rum 2 PL
mouka pšeničná hladká 50 g
kokos strouhaný 40 g
třtinový cukr muscovado světlý 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
nemusí být
vejce 2 ks
banány 4 ks
středně velké (celkem 400 g), oloupané a nakrájené nahrubo
NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU
smetana ke šlehání 60 ml
med 2 PL
tmavá čokoláda 80 g
70%, nasekaná
sůl vločková
lze vynechat

1 Troubu předehřejte na 160°C. Mléko, máslo, rum, mouku, kokos, cukr, vanilkový extrakt, vejce a banány rozmixujte dohladka, nalijte do máslem vymazané kulaté formy o průměru 18cm. Postavte ji na větší plech, vložte do trouby a pečte 30–35 minut. Povrch by měl být pevný, ale střed stále lehce třaslavý. Nechte úplně vychladnout.

2 Připravte polevu. Smetanu a med společně opatrně zahřejte v menším rendlíku k bodu varu. Přidejte čokoládu a stáhněte z plotny. Promíchejte dohladka a nechte lehce zchladnout. Nalijte na koláč a posypte vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Zvýrazněte chuť banánů! Banány, všechen cukr a 20 g másla vhoďte do pánve a 4–5 minut opékejte, dokud se cukr nerozpustí a banány se neopečou. Přidejte rum a promíchejte. Tuto směs pak přidejte k ostatním ingrediencím do mixéru a postupujte dál podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit