Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné 60 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3709 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 511 g
Tuky 144 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavé bochánky potěší každého!

Suroviny

máslo 150 g
krupicový cukr 180 g
přírodní
melasa 100 g
koupíte např. v Marks & Spencer nebo v prodejnách a koutcích zdravé výživy
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 360 g
360–400 g podle potřeby
jedlá soda 2 ČL
sůl 0.5 ČL
zázvor (mletý) 2 ČL
skořice 1 ČL
zázvor (čerstvý) 100 g
kandovaný, nasekaný na malé kousky
krystalový cukr
na obalování sušenek
1 Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 ˚C. Máslo utřete s cukrem do pěny, vetřete melasu a vejce.

2 Mouku prosijte se sodou, solí a kořením a postupně vetřete do máslové směsi. Přidejte zázvor a zpracujte velmi vláčné těsto, které se vám ale nebude lepit na ruce; je možné, že budete muset ještě přidat trochu mouky. Krystalový cukr nasypte do misky.

3 Z těsta tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a horní část obalte v cukru (můžete je obalit i celé, ale na spodní část se cukr rád připéká). Klaďte je na nevymaštěný plech asi pět centimetrů od sebe; pečením se z nich stanou baculaté sušenky.

4 Přibližně dvanáct minut pečte, pak plech vyjměte a postavte na mřížku. Až trochu vychladne, sušenky z něj sejměte a nechte je ještě odpočívat na mřížce, dokud úplně nevychladnou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit