Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zázvorový koláč s hruškami s karamelem
Zázvorový koláč s hruškami s karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zázvorový koláč s hruškami s karamelem

3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na formu 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6143 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 599 g
Tuky 364 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektně vyvážený koláč: máslový, jemný, šťavnatý a pikantní tak akorát. Podzimní ideál k šálku horkého čaje.

Suroviny

máslo 165 g
rozpuštěné a zchladlé + troška na vymazání formy
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2,5 ČL
hnědý cukr 150 g
+ na posypání
kardamom ¾ ČL
vejce 3 ks
mléko 120 ml
zázvor (čerstvý) 3 PL
oloupaný a najemno nastrouhaný
Na karamel
sůl 1 špetka

Postup

1

Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Smíchejte společně suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, hnědý cukr a kardamom.

2

V druhé míse vyšlehejte společně vejce, mléko a máslo. Přidejte nastrouhaný zázvor a promíchejte.

3

Mokré ingredience zapracujte zlehka do suchých. Tři hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Zapracujte zlehka do těsta.

4

Vlijte těsto do vymazané a vysypané formy. Zbylé dvě hrušky už neloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Vyskládejte plátky ozdobně na těsto.

5

Vložte koláč do vyhřáté trouby a pečte zhruba 1 hodinu. Po této době pomocí špejle zapíchnuté do těsta zkontrolujte, zda je uvnitř koláč upečený – jestliže vyjde špejle suchá, koláč je hotový. Pokud je těsto uvnitř ještě syrové, zakryjte koláč alobalem a pokračujte v pečení.

6

Zatímco se koláč peče, připravte karamel. Do rendlíku či pánvičky nasypte cukr a nechte jej tavit na karamel. Smetanu zahřejte v dalším kastrolku nebo v mikrovlnné troubě. Nalijte horkou smetanu na karamel (pozor, směs bude prskat) a energicky míchejte. Pokud část cukru ztvrdne, nic se neděje: vařte směs dál na mírném ohni a občas promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na závěr přidejte máslo, osolte a na mírném ohni vařte, dokud karamelová omáčka nezíská konzistenci medu.

7

Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte deset minut ve formě stát na mřížce. Pak sejměte formu a koláč nechte vychladnout. Přemístěte na servírovací talíř a polijte koláč trochou karamelové omáčky. Nakrájejte a podávejte se zbytkem karamelu, pokud chcete, i s ušlehanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Milujete slaný karamel? I ten bude koláči slušet. Do karamelové omáčky přidejte více soli nebo použijte solené máslo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín