Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázvorový koláč s hruškami s karamelem

Zázvorový koláč s hruškami s karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zázvorový koláč s hruškami s karamelem

3.9/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na formu 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6143 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 599 g
Tuky 364 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektně vyvážený koláč: máslový, jemný, šťavnatý a pikantní tak akorát. Podzimní ideál k šálku horkého čaje.

Suroviny

máslo 165 g
rozpuštěné a zchladlé + troška na vymazání formy
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2,5 ČL
hnědý cukr 150 g
+ na posypání
kardamom ¾ ČL
vejce 3 ks
mléko 120 ml
zázvor (čerstvý) 3 PL
oloupaný a najemno nastrouhaný
Na karamel
sůl 1 špetka

Postup

1

Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Smíchejte společně suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, hnědý cukr a kardamom.

2

V druhé míse vyšlehejte společně vejce, mléko a máslo. Přidejte nastrouhaný zázvor a promíchejte.

3

Mokré ingredience zapracujte zlehka do suchých. Tři hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Zapracujte zlehka do těsta.

4

Vlijte těsto do vymazané a vysypané formy. Zbylé dvě hrušky už neloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Vyskládejte plátky ozdobně na těsto.

5

Vložte koláč do vyhřáté trouby a pečte zhruba 1 hodinu. Po této době pomocí špejle zapíchnuté do těsta zkontrolujte, zda je uvnitř koláč upečený – jestliže vyjde špejle suchá, koláč je hotový. Pokud je těsto uvnitř ještě syrové, zakryjte koláč alobalem a pokračujte v pečení.

6

Zatímco se koláč peče, připravte karamel. Do rendlíku či pánvičky nasypte cukr a nechte jej tavit na karamel. Smetanu zahřejte v dalším kastrolku nebo v mikrovlnné troubě. Nalijte horkou smetanu na karamel (pozor, směs bude prskat) a energicky míchejte. Pokud část cukru ztvrdne, nic se neděje: vařte směs dál na mírném ohni a občas promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na závěr přidejte máslo, osolte a na mírném ohni vařte, dokud karamelová omáčka nezíská konzistenci medu.

7

Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte deset minut ve formě stát na mřížce. Pak sejměte formu a koláč nechte vychladnout. Přemístěte na servírovací talíř a polijte koláč trochou karamelové omáčky. Nakrájejte a podávejte se zbytkem karamelu, pokud chcete, i s ušlehanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Milujete slaný karamel? I ten bude koláči slušet. Do karamelové omáčky přidejte více soli nebo použijte solené máslo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč