Perfektně vyvážený koláč: máslový, jemný, šťavnatý a pikantní tak akorát. Podzimní ideál k šálku horkého čaje.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Smíchejte společně suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, hnědý cukr a kardamom.
V druhé míse vyšlehejte společně vejce, mléko a máslo. Přidejte nastrouhaný zázvor a promíchejte.
Mokré ingredience zapracujte zlehka do suchých. Tři hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Zapracujte zlehka do těsta.
Vlijte těsto do vymazané a vysypané formy. Zbylé dvě hrušky už neloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Vyskládejte plátky ozdobně na těsto.
Vložte koláč do vyhřáté trouby a pečte zhruba 1 hodinu. Po této době pomocí špejle zapíchnuté do těsta zkontrolujte, zda je uvnitř koláč upečený – jestliže vyjde špejle suchá, koláč je hotový. Pokud je těsto uvnitř ještě syrové, zakryjte koláč alobalem a pokračujte v pečení.
Zatímco se koláč peče, připravte karamel. Do rendlíku či pánvičky nasypte cukr a nechte jej tavit na karamel. Smetanu zahřejte v dalším kastrolku nebo v mikrovlnné troubě. Nalijte horkou smetanu na karamel (pozor, směs bude prskat) a energicky míchejte. Pokud část cukru ztvrdne, nic se neděje: vařte směs dál na mírném ohni a občas promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na závěr přidejte máslo, osolte a na mírném ohni vařte, dokud karamelová omáčka nezíská konzistenci medu.
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte deset minut ve formě stát na mřížce. Pak sejměte formu a koláč nechte vychladnout. Přemístěte na servírovací talíř a polijte koláč trochou karamelové omáčky. Nakrájejte a podávejte se zbytkem karamelu, pokud chcete, i s ušlehanou smetanou.
NĚCO NAVÍC
Milujete slaný karamel? I ten bude koláči slušet. Do karamelové omáčky přidejte více soli nebo použijte solené máslo.