Zeleninová polévka

Zeleninová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1629 kcal
Bílkoviny 61 g
Cukr 155 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Krémová polévka je ideální lehký oběd nebo večeře. Vychutnejte si ji s čerstvým pečivem.

Suroviny

máslo 1 PL
slanina 50 g
na kostičky + proužky na ozdobu
cibule 1 ks
nadrobno
pórek 3 ks
na kousky
brambory 3 ks
vývar zeleninový 1.5 l
horký
smetana 200 ml
na vaření
sůl
pepř

1V hrnci nechte rozpustit máslo (jen hlídejte, abyste to nepřehnali a máslo nezhnědlo!) a vhoďte do něj kostičky slaniny i cibuli. Za občasného promíchávání smažte tak, aby slanina pustila štávu a cibule zezlátla a změkla.

2Do základu přisypte pórek i brambory a důkladně promíchejte, aby se všechno pěkně obalilo tukem. Potom hrnec zakryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte asi pět minut dusit. Občas směs promíchejte, aby se nic nepřichytávalo ke dnu.

3  Přilijte vývar, osolte a okořeňte. Polévku přiveďte k varu, promíchejte a pak zakrytou vařte asi dvacet minut, aby zelenina změkla. Nechte ji chvíli chladnout, a pokud chcete, můžete ji v mixéru (nebo pomocí ponorného) rozmixovat dohladka.

4  Do polévky přilijte smetanu a nechte ji na mírném plameni prohřát. Ochutnejte, a pokud je to třeba, ještě přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. A pak už se jen těšte na talíř plný polévky, která vás zahřeje na těle i na duši.

5Podávejte posypané opraženou slaninou, s křupavým chlebem nebo sýrovými tousty.

TIPY A TRIKY
Zatímco se polévka vaří, připravte si plátky slaniny na ozdobu: opražte je nasucho na pánvi pěkně dokřupava. Potom slaninu přesuňte na vrstvu kuchyňských ubrousků, které odsají přebytečný tuk.

Pokud nemáte mixér, nevadí. Polévku prostě vařte asi o deset minut déle, aby zelenina byla opravdu měkká. Potom ji můžete – ale nemusíte – lžicí propasírovat přes hrubší síto.

Polévka vydrží v chladničce (když to vydržíte vy) i několik dní, v mrazáku ji můžete uchovat až dva měsíce. Praktické je zamrazit jednotlivé porce – poslouží jako rychlá záchrana pro prvního hladovce, který přijde domů.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit