0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninová polévka se smetanou

polevka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zeleninová polévka se smetanou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1629 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 155 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová polévka je ideální lehký oběd nebo večeře. Vychutnejte si ji s čerstvým pečivem.

Suroviny

máslo 1 PL
na kostičky + proužky na ozdobu
cibule 1 ks
nadrobno
pórek 3 ks
na kousky
brambory 3 ks
vývar zeleninový 1,5 l
horký
smetana 200 ml
na vaření
sůl
pepř

Postup

1

V hrnci nechte rozpustit máslo (jen hlídejte, abyste to nepřehnali a máslo nezhnědlo!) a vhoďte do něj kostičky slaniny i cibuli. Za občasného promíchávání smažte tak, aby slanina pustila štávu a cibule zezlátla a změkla.

2

Do základu přisypte pórek i brambory a důkladně promíchejte, aby se všechno pěkně obalilo tukem.

3

Potom hrnec zakryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte asi pět minut dusit. Občas směs promíchejte, aby se nic nepřichytávalo ke dnu.

4

Přilijte vývar, osolte a okořeňte. Polévku přiveďte k varu, promíchejte a pak zakrytou vařte asi dvacet minut, aby zelenina změkla.

5

Nechte ji chvíli chladnout, a pokud chcete, můžete ji v mixéru (nebo pomocí ponorného) rozmixovat dohladka.

6

Do polévky přilijte smetanu a nechte ji na mírném plameni prohřát. Ochutnejte, a pokud je to třeba, ještě přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. A pak už se jen těšte na talíř plný polévky, která vás zahřeje na těle i na duši.

Podávejte posypané opraženou slaninou, s křupavým chlebem nebo sýrovými tousty.

TIPY A TRIKY

  • Zatímco se polévka vaří, připravte si plátky slaniny na ozdobu: opražte je nasucho na pánvi pěkně dokřupava. Potom slaninu přesuňte na vrstvu kuchyňských ubrousků, které odsají přebytečný tuk.
      
  • Pokud nemáte mixér, nevadí. Polévku prostě vařte asi o deset minut déle, aby zelenina byla opravdu měkká. Potom ji můžete – ale nemusíte – lžicí propasírovat přes hrubší síto.
      
  • Polévka vydrží v chladničce (když to vydržíte vy) i několik dní, v mrazáku ji můžete uchovat až dva měsíce. Praktické je zamrazit jednotlivé porce – poslouží jako rychlá záchrana pro prvního hladovce, který přijde domů.

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč