0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninová polévka se smetanou

polevka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zeleninová polévka se smetanou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1629 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 155 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová polévka je ideální lehký oběd nebo večeře. Vychutnejte si ji s čerstvým pečivem.

Suroviny

máslo 1 PL
na kostičky + proužky na ozdobu
cibule 1 ks
nadrobno
pórek 3 ks
na kousky
vývar zeleninový 1,5 l
horký
smetana 200 ml
na vaření
sůl
pepř

Postup

1

V hrnci nechte rozpustit máslo (jen hlídejte, abyste to nepřehnali a máslo nezhnědlo!) a vhoďte do něj kostičky slaniny i cibuli. Za občasného promíchávání smažte tak, aby slanina pustila štávu a cibule zezlátla a změkla.

2

Do základu přisypte pórek i brambory a důkladně promíchejte, aby se všechno pěkně obalilo tukem.

3

Potom hrnec zakryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte asi pět minut dusit. Občas směs promíchejte, aby se nic nepřichytávalo ke dnu.

4

Přilijte vývar, osolte a okořeňte. Polévku přiveďte k varu, promíchejte a pak zakrytou vařte asi dvacet minut, aby zelenina změkla.

5

Nechte ji chvíli chladnout, a pokud chcete, můžete ji v mixéru (nebo pomocí ponorného) rozmixovat dohladka.

6

Do polévky přilijte smetanu a nechte ji na mírném plameni prohřát. Ochutnejte, a pokud je to třeba, ještě přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. A pak už se jen těšte na talíř plný polévky, která vás zahřeje na těle i na duši.

Podávejte posypané opraženou slaninou, s křupavým chlebem nebo sýrovými tousty.

TIPY A TRIKY

  • Zatímco se polévka vaří, připravte si plátky slaniny na ozdobu: opražte je nasucho na pánvi pěkně dokřupava. Potom slaninu přesuňte na vrstvu kuchyňských ubrousků, které odsají přebytečný tuk.
      
  • Pokud nemáte mixér, nevadí. Polévku prostě vařte asi o deset minut déle, aby zelenina byla opravdu měkká. Potom ji můžete – ale nemusíte – lžicí propasírovat přes hrubší síto.
      
  • Polévka vydrží v chladničce (když to vydržíte vy) i několik dní, v mrazáku ji můžete uchovat až dva měsíce. Praktické je zamrazit jednotlivé porce – poslouží jako rychlá záchrana pro prvního hladovce, který přijde domů.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...