Na pohled připomíná nepečený tvarohový dort, ale chutí všechny ohromíte – zmrzlinový dort je úžasně krémový a díky citronu i osvěžující. Při přípravě dortu se obejdete bez zmrzlinovače: báječná krémová zmrzlina totiž vznikne ztuhnutím našlehaného krému v mrazáku.Ovoce můžete obměnit podle sezony a chuti, kromě malin, které jsme použili, budou skvělé i jahody, borůvky či ostružiny.
Suroviny
Postup
Upečte korpus. Troubu rozehřejte na 175 °C. Hranatou formu či pekáček o rozměru 20 x 20 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem.
Máslo rozpusťte a vmíchejte vanilkový extrakt. Nechte zchladnout. Vejce, žloutky, oba druhy cukru a sůl šlehejte elektrickým šlehačem do husté světlé pěny – směs by měla ztrojnásobit objem.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejte přes jemné síto do žloutkové pěny. Vlijte vychladlé máslo a jemně stěrkou promíchejte, aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy či pekáčku a pečte zhruba 30 minut dozlatova, okraje korpusu se budou odtahovat od stěn formy. Nechte korpus 10 minut odpočinout ve formě, pak jej vyjměte a nechte na mřížce zcela vychladnout. Do upotřebení skladujte v chladničce.
Na sirup oloupejte z citronu žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Cukr, vodu a citronovou šťávu svařte na sirup. Do horkého sirupu přidejte proužky kůry, přiklopte a nechte v chladu macerovat.
Na malinovou vrstvu vsypte do hrnce maliny, přidejte cukr a vařte, až se maliny začnou rozpadat a směs mírně zhoustne. Propasírujte, dochuťte citronovou šťávou a nechte vychladnout. Malou část odložte na závěrečné zdobení.
Na zmrzlinu vložte do mísy mascarpone, slazené kondenzované mléko i lemon curd a elektrickým šlehačem šlehejte asi 3 minuty dohladka. Přilijte smetanu ke šlehání, vsypte citronovou kůru a vyšlehejte do měkkých špiček.
Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií. Z vychladlého sirupu vyjměte citronovou kůru. Studený korpus nakrájejte na kostky. Na dno formy naneste vrstvu krému, uhlaďte. Polijte částí malinové omáčky a posypte kostkami korpusu. Každou kostku potřete či pokapejte citronovým sirupem. Zopakujte vrstvu krému, omáčky a korpusu, končit byste měli krémem. Uhlaďte a dejte do mrazáku zmrznout nejméně na 4 hodiny.
Před podáváním vyjměte zmrzlinový dort z formy. Navrch nakapejte zbylou omáčku, ozdobte čerstvými malinami, proužky citronové kůry a lístky máty.
Pokud dort zbude, skladujte jej zakrytý v mrazáku a snězte do týdne či dvou.