Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlinový malinovo-citronový dort
Zmrzlinový malinovo-citronový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlinový malinovo-citronový dort

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na dortovou formu 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6255 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 547 g
Tuky 399 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na pohled připomíná nepečený tvarohový dort, ale chutí všechny ohromíte – zmrzlinový dort je úžasně krémový a díky citronu i osvěžující. Při přípravě dortu se obejdete bez zmrzlinovače: báječná krémová zmrzlina totiž vznikne ztuhnutím našlehaného krému v mrazáku.Ovoce můžete obměnit podle sezony a chuti, kromě malin, které jsme použili, budou skvělé i jahody, borůvky či ostružiny.

Suroviny

Na korpus
+ navíc na vymazání formy
vanilkový extrakt 1,5 ČL
vejce 2 ks
hnědý cukr 50 g
sůl ¼ ČL
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
Na sirup
šťáva i kůra
voda 100 g
Na malinovou omáčku
maliny 400 g
mohou být i mražené
nebo podle chuti
Na zmrzlinu
pokojové teploty
slazené (salko)
jemně nastrouhaná z 1 citronu
Na ozdobení
krásné velké čestvé kusy
máta
nebo meduňka

Postup

1

Upečte korpus. Troubu rozehřejte na 175 °C. Hranatou formu či pekáček o rozměru 20 x 20 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Máslo rozpusťte a vmíchejte vanilkový extrakt. Nechte zchladnout. Vejce, žloutky, oba druhy cukru a sůl šlehejte elektrickým šlehačem do husté světlé pěny – směs by měla ztrojnásobit objem. 

3

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejte přes jemné síto do žloutkové pěny. Vlijte vychladlé máslo a jemně stěrkou promíchejte, aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy či pekáčku a pečte zhruba 30 minut dozlatova, okraje korpusu se budou odtahovat od stěn formy. Nechte korpus 10 minut odpočinout ve formě, pak jej vyjměte a nechte na mřížce zcela vychladnout. Do upotřebení skladujte v chladničce.

4

Na sirup oloupejte z citronu žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Cukr, vodu a citronovou šťávu svařte na sirup. Do horkého sirupu přidejte proužky kůry, přiklopte a nechte v chladu macerovat. 

5

Na malinovou vrstvu vsypte do hrnce maliny, přidejte cukr a vařte, až se maliny začnou rozpadat a směs mírně zhoustne. Propasírujte, dochuťte citronovou šťávou a nechte vychladnout. Malou část odložte na závěrečné zdobení. 

6

Na zmrzlinu vložte do mísy mascarpone, slazené kondenzované mléko i lemon curd a elektrickým šlehačem šlehejte asi 3 minuty dohladka. Přilijte smetanu ke šlehání, vsypte citronovou kůru a vyšlehejte do měkkých špiček. 

7

Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií. Z vychladlého sirupu vyjměte citronovou kůru. Studený korpus nakrájejte na kostky. Na dno formy naneste vrstvu krému, uhlaďte. Polijte částí malinové omáčky a posypte kostkami korpusu. Každou kostku potřete či pokapejte citronovým sirupem. Zopakujte vrstvu krému, omáčky a korpusu, končit byste měli krémem. Uhlaďte a dejte do mrazáku zmrznout nejméně na 4 hodiny. 

8

Před podáváním vyjměte zmrzlinový dort z formy. Navrch nakapejte zbylou omáčku, ozdobte čerstvými malinami, proužky citronové kůry a lístky máty. 

9

Pokud dort zbude, skladujte jej zakrytý v mrazáku a snězte do týdne či dvou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...