0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 16-25 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7961 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 730 g
Tuky 536 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když použijete (stejně jako my) hodně zralé banány, není nutné zmrzlinu doslazovat. Nám přišla sladká až až. A dobrá ještě víc!

Suroviny

banány 250 g
zralé rozmačkané
moučkový cukr 80 g
zmrzlina 1 l
kokosová
tmavá čokoláda 150 g
rozpuštěná
kokos strouhaný 40 g
Na kokosovou oplatku
máslo 160 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 220 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 225 g
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
kokos strouhaný 120 g

1 Troubu předehřejte na 160°C. Na kokosovou oplatku dejte do mísy máslo, cukr a vanilku a šlehejte ručním šlehačem 6–8 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Seškrábněte směs ze stěn a přidejte vejce, mouku prosátou se sodou a kypřicím práškem a strouhaný kokos. Opět prošlehejte. Rozetřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 30 x 42 cm. Těsto překryjte archem nepřilnavého pečicího papíru a uhlaďte. Pak horní papír sloupněte a těsto hustě propíchejte vidličkou. Pečte 10–15 minut, až korpus mírně zezlátne. Vyjměte z trouby a vykrojte 2 obdélníky 20 x 30cm. Nechte vychladnout.

2 Máslem lehce vymažte obdélníkovou formu 20x30cm s vyšším okrajem. Na dno položte jednu oplatku a odložte do mrazáku, než připravíte krém.

3 V misce promíchejte banány s cukrem, chcete-li. Ve větší míse šlehejte zmrzlinu 1–2 minuty, aby změkla. Vmíchejte do ní banánovou směs a rozetřete ji do formy na oplatku. Přiklopte druhou oplatkou a mrazte 4–5 hodin nebo přes noc, až zmrzlina dokonale ztuhne.

4 Potom vyklopte z formy a nakrájejte na obdélníčky. (My zvolili 4x6cm a měli jich 25, větších bude méně.) 

5 Jeden konec řezu vždy ponořte do rozpuštěné čokolády a obalte ve strouhaném kokosu. Rozložte na tác vyložený nepřilnavým pečicím papírem a dejte do mrazáku ještě na cca 30 minut, až čokoláda pořádně ztuhne. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit