Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 16-25 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5528 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 565 g
Tuky 315 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když použijete (stejně jako my) hodně zralé banány, není nutné zmrzlinu doslazovat. Nám přišla sladká až až.

Suroviny

banány 250 g
zralé rozmačkané
moučkový cukr 80 g
1 l
kokosová zmrzlina
tmavá čokoláda 150 g
rozpuštěná
kokos 40 g
strouhaný
Na kokosovou oplatku
máslo 160 g
změklého + na vymazání
krupicový cukr 220 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 225 g
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
kokos 120 g
strouhaný

1 Troubu předehřejte na 160°C. Na kokosovou oplatku dejte do mísy máslo, cukr a vanilku a šlehejte ručním šlehačem 6–8 minut, až směs zhoustne a zesvětlá. Seškrábněte směs ze stěn a přidejte vejce, mouku prosátou se sodou a kypřicím práškem a strouhaný kokos. Opět prošlehejte. Rozetřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 30x42cm. Těsto překryjte archem nepřilnavého pečicího papíru a uhlaďte. Pak horní papír sloupněte a těsto hustě propíchejte vidličkou. Pečte 10–15 minut, až korpus mírně zezlátne. Vyjměte z trouby a vykrojte 2 obdélníky 20x30cm. Nechte vychladnout.

2 Máslem lehce vymažte obdélníkovou formu 20x30cm s vyšším okrajem. Na dno položte jednu oplatku a odložte do mrazáku, než připravíte krém.

3 V misce promíchejte banány s cukrem, chcete-li. Ve větší míse šlehejte zmrzlinu 1–2 minuty, aby změkla. Vmíchejte do ní banánovou směs a rozetřete ji do formy na oplatku. Přiklopte druhou oplatkou a mrazte 4–5 hodin nebo přes noc, až zmrzlina dokonale ztuhne.

4 Potom vyklopte z formy a nakrájejte na obdélníčky. (My zvolili 4x6cm a měli jich 25, větších bude méně.)

5 Jeden konec řezu vždy ponořte do rozpuštěné čokolády a obalte ve strouhaném kokosu. Rozložte na tác vyložený nepřilnavým pečicím papírem a dejte do mrazáku ještě na cca 30 minut, až čokoláda pořádně ztuhne. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit