Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chlazená čokoládová pěna

I pouhá představa stačí k tomu, aby se začaly sbíhat sliny. A co teprve, když lžičkou naberete nadýchanou čokoládovou pěnu a necháte ji rozplynout na jazyku…

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Chlazení dle potřeby
PT30M
Příprava 0:30
Francouzská

Ingredience

    • 200 g kvalitní čokolády na vaření
    • 2 lžíce brandy (vinné nebo ovocné
    • pálenky podle chuti)
    • 3 bílky
    • 50 g přírodního krupicového cukru
    • 100 ml smetany ke šlehání


    K podávání

     

    • moučkový cukr na posypání
    • křupavé sušenky, piškoty apod.

     

Příprava jídla

1. Nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek nalámejte na menší kousky a rozpusťte je ve vodní lázni. Jakmile je čokoláda tekutá, kastrol stáhněte z ohně. Misku ponechte v hrnci a do čokolády vmíchejte pálenku. Pokud směs zhoustne, nic se neděje – rozpustí se znova.

2.  Bílky vyšlehejte dotuha. Pak za postupného přidávání cukru šlehejte, dokud nezískáte lesklý a tuhý sníh. Zvlášť ušlehejte smetanu.

3.  Misku s rozpuštěnou čokoládou sundejte z vodní lázně a přimíchejte do ní lžíci sněhové hmoty. Čokoláda by měla trochu zřídnout. Pak vše přelijte do misky se sněhem a lehce promíchejte. Stejně lehce vmíchejte šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády. Rozdělte směs do šesti šálků a dejte chladit do ledničky alespoň na dvě hodiny (úplně nejlépe přes noc).

4.  Před podáváním posypte zbylou nastrouhanou čokoládou, podle chuti poprašte cukrem a doplňte sušenkami nebo piškoty.

Tip na obměnu
Pěnu báječně obměníte čokoládou s příchutí. Místo klasické hořké čokolády použijte například čokoládu s pomerančem nebo mátou.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.4
Obrazek uzivatele
Po přidání alkoholu (použila jsem koňakový likér grand marnier) se čokoláda srazila, jak varuje návod. Bohužel se odmítala znovu rozpustit i přes horkou vodní lázeň. O receptu mám tudíž vážné pochybnosti.
Obrazek uzivatele
Měla jsem stejný problém jako Kateřina-po přidání alkoholu se čokoláda srazila a ne a ne se znovu rozpustit. Vyřešila jsem to za pomoci ručního mixéru...i když se mi zdálo, že ne všechno se mi podařilo rozmixovat, výsledek byl jemný a lahodný. Proto i přes malé problémy nelze než doporučit, výsledná chuť byla fantastická!

Přidat komentář