
Banánový chlebíček
Variace na téma ovocný chlebíček je báječná i v tom, jak snadno se povede. Stavte na čaj!
Vydání: 2006/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: chlebicek
Ingredience
- 100 g změklého másla + trocha
- na vymazání formy
- 140 g přírodního krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 3 velké, velmi zralé banány, rozmačkané (celkem 450 g dužiny)
- 50 g sekaných vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 150 ml podmáslí
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g moučkového cukru
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 20×13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení.
2. V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.
3. Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.
4. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.
5. Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklopte a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.
Na plantáži
Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy ‚stěhuje‘…
2. V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.
3. Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.
4. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.
5. Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklopte a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.
Na plantáži
Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy ‚stěhuje‘…
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Hanka (neověřeno)
6. Prosinec 2006 17:34
Jana (neověřeno)
16. Březen 2007 10:29
pivoňka (neověřeno)
11. Srpen 2007 20:29
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 22:41
Markéta Kutnohorská
21. Listopad 2008 13:05
Martina Novotná
21. Listopad 2009 13:14
Petra Kohoutová
20. Říjen 2015 10:24