Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Voňavý vaječný krém

Jemné žloutkové krémy jsou velmi jednoduché, a pokud je vaříte ve vodní lázni, nehrozí připálení. Vůni můžete pomocí koření libovolně měnit; vyzkoušejte třeba skořici, muškátový oříšek nebo špetku perníkového koření.

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
Chlazení: 2 hodiny
PT20M
Vaření 0:20

Ingredience

    • 500 ml plnotučného mléka
    • 80 g krupicového cukru
    • 4 žloutky
    • 1 lžíce vanilkového cukru nebo špetka mleté vanilky, případně jiné aromatické koření nebo přípravek
    • podle chuti moučkový cukr, popřípadě koření na poprášení

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Mléko svařte v kastrůlku a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Cukr a žloutky ušlehejte nejlépe ručním elektrickým šlehačem do pěny a za stálého prošlehávání k nim přilijte mléko. Vmíchejte vanilkový cukr nebo vanilku, případně špetku jiného koření (nebo dvě lžíce růžové vody, viz dole) podle vlastního výběru.
 
2.   Krém rozlijte do čtyř ohnivzdorných šálků či formiček anebo ho vlijte do jedné zapékací formičky (asi 12×10 cm). Postavte do pekáčku a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny šálků nebo formy.

3.  Vložte opatrně, aby se voda nevylila, do trouby a pečte ve vodní lázni asi dvacet minut, dokud krém nezpevní. Nechte ho dojít pokojové teploty a pak alespoň dvě hodiny chladnout. Podávejte lehce poprášený kořením, případně moučkovým cukrem. Pokud máte růžové lístky, budou se na tomto jemném dezertu vyjímat obzvlášť půvabně.

Vůni tisíce a jedné noci  dodá voda s extraktem z lístků růže. Nabízí ji prodejna arabských specialit v pražské Myslíkově ulici.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Topinky s tapenádou a vejcem

Italský chlebový věnec s vejci

Bazalková frittata

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.54
Obrazek uzivatele
Nějak nechtěl tuhnout, musela jsem ho tam nechat 2x tak dlouho a stejně to nebylo ono, škoda, protože chuťově byl moc dobrý.
Obrazek uzivatele
nevim co jsem udelala spatne, ale nejak to nevyslo. Bylo to cele jako pena a na spodu tekuto...

Přidat komentář