Jemné žloutkové krémy jsou velmi jednoduché, a pokud je vaříte ve vodní lázni, nehrozí připálení. Vůni můžete pomocí koření libovolně měnit; vyzkoušejte třeba skořici, muškátový oříšek nebo špetku perníkového koření.
Suroviny
mléko
500
ml
krupicový cukr
80
g
žloutek
4
ks
vanilkový cukr
1
PL
lze nahradit špetkou mleté vanilky/jiné aromatické koření
podle chuti
koření
na poprášení, nemusí být
Postup
1
Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Mléko svařte v kastrůlku a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Cukr a žloutky ušlehejte nejlépe ručním elektrickým šlehačem do pěny a za stálého prošlehávání k nim přilijte mléko. Vmíchejte vanilkový cukr nebo vanilku, případně špetku jiného koření (nebo dvě lžíce růžové vody, viz dole) podle vlastního výběru.
2
Krém rozlijte do čtyř ohnivzdorných šálků či formiček anebo ho vlijte do jedné zapékací formičky (asi 12×10cm). Postavte do pekáčku a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny šálků nebo formy.
3
Vložte opatrně, aby se voda nevylila, do trouby a pečte ve vodní lázni asi dvacet minut, dokud krém nezpevní. Nechte ho dojít pokojové teploty a pak alespoň dvě hodiny chladnout. Podávejte lehce poprášený kořením, případně moučkovým cukrem. Pokud máte růžové lístky, budou se na tomto jemném dezertu vyjímat obzvlášť půvabně.
Vůni tisíce a jedné noci dodá voda s extraktem z lístků růže. Nabízí ji prodejna arabských specialit v pražské Myslíkově ulici.
Vůni tisíce a jedné noci dodá voda s extraktem z lístků růže. Nabízí ji prodejna arabských specialit v pražské Myslíkově ulici.
Komentáře