0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 8
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2032 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 124 g
Tuky 134 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné žloutkové krémy jsou velmi jednoduché, a pokud je vaříte ve vodní lázni, nehrozí připálení. Vůni můžete pomocí koření libovolně měnit; vyzkoušejte třeba skořici, muškátový oříšek nebo špetku perníkového koření.

Suroviny

mléko 500 ml
krupicový cukr 80 g
žloutek 4 ks
vanilkový cukr 1 PL
lze nahradit špetkou mleté vanilky/jiné aromatické koření
moučkový cukr
podle chuti
koření
na poprášení, nemusí být
1.  Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Mléko svařte v kastrůlku a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Cukr a žloutky ušlehejte nejlépe ručním elektrickým šlehačem do pěny a za stálého prošlehávání k nim přilijte mléko. Vmíchejte vanilkový cukr nebo vanilku, případně špetku jiného koření (nebo dvě lžíce růžové vody, viz dole) podle vlastního výběru.
 
2.   Krém rozlijte do čtyř ohnivzdorných šálků či formiček anebo ho vlijte do jedné zapékací formičky (asi 12×10 cm). Postavte do pekáčku a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny šálků nebo formy.

3.  Vložte opatrně, aby se voda nevylila, do trouby a pečte ve vodní lázni asi dvacet minut, dokud krém nezpevní. Nechte ho dojít pokojové teploty a pak alespoň dvě hodiny chladnout. Podávejte lehce poprášený kořením, případně moučkovým cukrem. Pokud máte růžové lístky, budou se na tomto jemném dezertu vyjímat obzvlášť půvabně.

Vůni tisíce a jedné noci  dodá voda s extraktem z lístků růže. Nabízí ji prodejna arabských specialit v pražské Myslíkově ulici.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.54

Anonym

Nějak nechtěl tuhnout, musela jsem ho tam nechat 2x tak dlouho a stejně to nebylo ono, škoda, protože chuťově byl moc dobrý.

Anonym

nevim co jsem udelala spatne, ale nejak to nevyslo. Bylo to cele jako pena a na spodu tekuto...

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč