Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2032 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 124 g
Tuky 134 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jemné žloutkové krémy jsou velmi jednoduché, a pokud je vaříte ve vodní lázni, nehrozí připálení. Vůni můžete pomocí koření libovolně měnit; vyzkoušejte třeba skořici, muškátový oříšek nebo špetku perníkového koření.

Suroviny

mléko 500 ml
krupicový cukr 80 g
žloutek 4 ks
vanilkový cukr 1 PL
lze nahradit špetkou mleté vanilky/jiné aromatické koření
moučkový cukr
podle chuti
koření
na poprášení, nemusí být
1.  Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Mléko svařte v kastrůlku a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Cukr a žloutky ušlehejte nejlépe ručním elektrickým šlehačem do pěny a za stálého prošlehávání k nim přilijte mléko. Vmíchejte vanilkový cukr nebo vanilku, případně špetku jiného koření (nebo dvě lžíce růžové vody, viz dole) podle vlastního výběru.
 
2.   Krém rozlijte do čtyř ohnivzdorných šálků či formiček anebo ho vlijte do jedné zapékací formičky (asi 12×10 cm). Postavte do pekáčku a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny šálků nebo formy.

3.  Vložte opatrně, aby se voda nevylila, do trouby a pečte ve vodní lázni asi dvacet minut, dokud krém nezpevní. Nechte ho dojít pokojové teploty a pak alespoň dvě hodiny chladnout. Podávejte lehce poprášený kořením, případně moučkovým cukrem. Pokud máte růžové lístky, budou se na tomto jemném dezertu vyjímat obzvlášť půvabně.

Vůni tisíce a jedné noci  dodá voda s extraktem z lístků růže. Nabízí ji prodejna arabských specialit v pražské Myslíkově ulici.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...

Obchod Apetit