
Kávové suflé s čokoládovou omáčkou
Neodolatelné pokušení! Dopřejte si božskou kombinaci nadýchaného suflé, čokolády a vanilkové zmrzliny.
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6 osob
Ingredience
- máslo na vymazání formiček
- 1 lžíce mletých mandlí
- 150 g kvalitní čokolády na vaření
- 4 lžíce silné černé kávy
- 4 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 2 lžičky hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g kvalitní čokolády na vaření
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce silné černé kávy
- 2 lžíce pálenky či rumu
- kvalitní zmrzlina, například vanilková
Na čokoládovou omáčku
K podávání
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 190/170 °C. Šest misek nebo ohnivzdorných šálků vymastěte a vysypte mletými mandlemi.
2. Čokoládu nalámejte do misky a zalijte kávou. Posaďte na hrnec s mírně vroucí vodou (voda se nesmí dotýkat dna misky) a lehce promíchávejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout. Pak vmíchejte žloutky, mouku a půlku cukru.
3. V misce vyšlehejte bílky a po lžičkách k nim zašlehejte zbývající cukr. Sníh po třetinách opatrně přimíchejte k rozpuštěné čokoládě. Rozdělte do formiček, vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až suflé vyběhne.
4. Na omáčku rozehřejte čokoládu se smetanou a kávou. Promíchávejte, až vznikne hladký a lesklý krém. Přidejte alkohol a krém přelijte do džbánku, aby se dobře rozléval.
5. Suflé podávejte okamžitě. Každý si do něj zaboří kousek zmrzliny a vše přelije horkou čokoládovou omáčkou.
2. Čokoládu nalámejte do misky a zalijte kávou. Posaďte na hrnec s mírně vroucí vodou (voda se nesmí dotýkat dna misky) a lehce promíchávejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout. Pak vmíchejte žloutky, mouku a půlku cukru.
3. V misce vyšlehejte bílky a po lžičkách k nim zašlehejte zbývající cukr. Sníh po třetinách opatrně přimíchejte k rozpuštěné čokoládě. Rozdělte do formiček, vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až suflé vyběhne.
4. Na omáčku rozehřejte čokoládu se smetanou a kávou. Promíchávejte, až vznikne hladký a lesklý krém. Přidejte alkohol a krém přelijte do džbánku, aby se dobře rozléval.
5. Suflé podávejte okamžitě. Každý si do něj zaboří kousek zmrzliny a vše přelije horkou čokoládovou omáčkou.
Přidat komentář