
Pirátská loď
Kluci byli z tohoto dortu u vytržení! Zvolili jsme hnědou barvu, ale fantazii se meze nekladou – modrý škuner by měl určitě taky úspěch…
Vydání: 2006/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6-10
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 30-40 minut
Pečení: 30-40 minut
P
Ingredience
- 120 g másla, změklého + trocha
- na vymazání plechu
- hrubá mouka nebo strouhanka
- na vysypání plechu
- 300 g moučkového cukru
- 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
- 480 g polohrubé mouky
- 1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 3 balíčky vanilinového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 300 ml mléka
- 500 g sýru typu žervé (my použili lučinu)
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce holandského kakaa
- lahvička hnědého potravinářského
- barviva
- 1 řádka čokolády na můstek
- bonbony, želé tyčinky, případně sušenky
- trubičky na stěžně
- plachty vystřižené z (jedlého) papíru
Na krém
Na ozdobu
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech s vyšším okrajem (přibližně o rozměrech 40 x 25 centimetrů) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete ve větší misce do pěny – nejrychleji a nejlíp to jde elektrickými metlami. Potom přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a všechen vanilinový cukr.

2. V jiné (naprosto čisté!) misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho přidejte k těstu. Na závěr vlijte citronovou šťávu. Pokud je těsto příliš tuhé, nařeďte ho trochou mléka. Přesuňte do pekáče a pečte zhruba půl hodiny. Pak vpichem špejle vyzkoušejte, zda je korpus hotový – pokud na špejli ulpí vlhké drobečky, ještě ho na chvíli vraťte do trouby. Hotový piškot nechte vychladnout a pak ho podle našeho obrázku rozkrájejte na čtyři díly: trup lodi, příď a záď.
3. Teď si připravte krém: utřete žervé s moučkovým cukrem a kakaem. Do směsi můžete nakapat potravinářské barvivo; záleží na tom, jak tmavý krém chcete mít.

4. Sestavte loď, ,sešpendlete‘ ji špejlemi a seřízněte příď. Dort přeneste na tác a potřete hnědým krémem. Zapíchněte čokoládu jako můstek; z bonbonů vyrobte zábradlí, záchranné kruhy a další detaily. Plachty připevněte na trubičky.


2. V jiné (naprosto čisté!) misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho přidejte k těstu. Na závěr vlijte citronovou šťávu. Pokud je těsto příliš tuhé, nařeďte ho trochou mléka. Přesuňte do pekáče a pečte zhruba půl hodiny. Pak vpichem špejle vyzkoušejte, zda je korpus hotový – pokud na špejli ulpí vlhké drobečky, ještě ho na chvíli vraťte do trouby. Hotový piškot nechte vychladnout a pak ho podle našeho obrázku rozkrájejte na čtyři díly: trup lodi, příď a záď.
3. Teď si připravte krém: utřete žervé s moučkovým cukrem a kakaem. Do směsi můžete nakapat potravinářské barvivo; záleží na tom, jak tmavý krém chcete mít.

4. Sestavte loď, ,sešpendlete‘ ji špejlemi a seřízněte příď. Dort přeneste na tác a potřete hnědým krémem. Zapíchněte čokoládu jako můstek; z bonbonů vyrobte zábradlí, záchranné kruhy a další detaily. Plachty připevněte na trubičky.

Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Radka (neověřeno)
31. Leden 2007 10:26
Andrea (neověřeno)
6. Červenec 2007 10:54
Alena (neověřeno)
5. Září 2007 09:05
Jana Ziobrová
22. Květen 2009 09:58