Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ravioly

Plněné těstoviny ravioly patří k základním položkám italské kuchyně. Vypadají pracně, ale zvládnete je snadno – to platí i o těstu. U náplně pak klidně zapojte vlastní fantazii!

Vydání: 2007/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Italská

Ingredience

    NA TĚSTO:
    • 500 g hrubé mouky, nejlépe italské ‚semola di grano duro‘, viz Tipy
    • 3 vejce
    • 150 ml vody
    • ½ lžičky soli
    NA NÁPLŇ:
    • 100 g cibule
    • 80 g másla
    • 100 ml bílého vína
    • 550 g lososa, nakrájeného
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • hrst čerstvé bazalky, nasekané
    • sůl a mletý bílý pepř na dochucení
    NA OMÁČKU:
    • 100 ml olivového oleje
    • 100 g cibule (červené), nakrájené
    • 3–4 stroužky česneku, nakrájené
    • 100 ml bílého vína
    • 120 g žampionů, pokrájených
    • 150 ml drůbežího vývaru
    • 30 g másla prohněteného
    • se 30 g hladké mouky
    • čerstvá bazalka a sůl na dochucení
    K PODÁVÁNÍ:
    • 4–6 snítek čerstvé bazalky
    • hrst sušených rajčat, pokrájených

Příprava jídla

1 Začněte těstem: mouku se solí vsypte do mísy a utvořte důlek, abyste měli kam vyklopit vejce. Jedno si nechte stranou na pozdější potírání těsta, zbylá dvě vyklepněte do důlku; předtím se ale raději přesvědčte přivoněním, že jsou vajíčka čerstvá.

2 K mouce přilijte ještě vodu a začněte zpracovávat těsto. Dejte jako profesionální kuchaři přednost vlastním rukám. Těsto tak prohnětete stejnoměrněji a daleko líp poznáte, jestli není třeba přidat trochu mouky, nebo naopak tekutiny. Pružné těsto vytvarujte do koule a nechte odpočinout.

3 Pusťte se do přípravy náplně: zpěňte máslo, vsypte pokrájenou cibuli a smažte několik minut, až se začne lehce barvit. Vlijte víno a nechte odpařit tekutinu. Přidejte kousky lososa, sůl a pepř a stejnoměrně osmahněte. Zalijte smetanou; promíchávejte a vařte, aby směs zhoustla. Vmíchejte bazalku.

4 Těsto rozdělte na dvě části. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto tence rozválejte, abyste získali dvě přibližně stejně velké placky. Válejte od středu těsta k okrajům a nebojte se přitlačit – když ukážete těstu sílu, bude vás poslouchat!

5 Na jeden plát těsta klaďte lžicí hromádky náplně (měla by být povařená hodně dohusta, pak se nebude roztékat). Prostor mezi jednotlivými kopečky důkladně potřete zbývajícím rozšlehaným vejcem; stane se ‚lepidlem‘, které udrží balíčky během vaření pohromadě.

6 Do velkého hrnce dejte vařit vodu; mírně ji osolte. Druhý plát těsta přehoďte přes hromádky náplně a s citem přitiskněte na rovné plochy. Pomocí rádýlka nebo příborového nože teď vykrajujte čtverečky s náplní – ravioly. Odkrojky těsta můžete znovu zpracovat a naplnit.

7 Ravioly vhazujte do vroucí vody; když vyplavou, jsou hotové. Teď už jen omáčka: na oleji osmahněte cibuli a česnek, podlijte vínem a nechte odpařit. Vsypte žampiony, osmahněte, podlijte vývarem, čtvrt hodiny povařte a zahustěte máslem. Podávejte s raviolami, bazalkou a sušenými rajčaty.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 3/07, str. 66
Obrazek uzivatele
Netušíte někdo, jaká jiná náplň by se dala udělat?

Přidat komentář