Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasická hovězí pečeně

Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.

Vydání: 2007/5
Autor:
Hodnocení:
91 (hlas)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do hodiny
Dušení: 2-4 hodiny
PT4H
Dušení 4:00
Britská

Ingredience

    • 1,5–2 kg hovězí pečeně (kýty)
    • 2 lžíce oleje
    • sůl, pepř, případně byliny (majoránka a tymián)
    • 1 velká cibule, pokrájená
    • 4 stroužky česneku
    • ½ hrnku červeného vína
    • ½ hrnku zeleninového či hovězího vývaru
    • 2 mrkve, podélně nakrájené
    • trocha mouky na zaprášení omáčky

Příprava jídla

Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte. Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny. Ke konci přidejte mrkev. Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.

Pečeně z hrnce V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát s krutony a sýrem

Žemlové buchty

Cheesecake

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/07 str.74
Obrazek uzivatele
Hovězí máme rádi a díky tomuto receptu jsme konečně pochopili, k čemu je dobrá kýta :-) Recept je vlastně docela jednoduchý, je to jedno z těch jídel, které se - po půlhodince přípravy - dělá vlastně samo. Z trouby nám chutnalo přece jen víc než ž kastrůlku, ale skutečně se dá i takto, na plotýnce.
Obrazek uzivatele
Právě jsem dovařila, je to jednoznačně nejlepší hovězí jaké jsem jedla. Čekala jsem novou chuť, ale ve finále je to krásně rozvitá chuť hovězíhom, které lze použít jak bramborům, tak k barmborovému knedlíku a špenátu. Místo bylinek jsem použila bylinnou sůl a dusila 3 hod v pánvi, na které jsem maso opékala.Opravdu to stojí za to!!!!
Obrazek uzivatele
ačkoliv jsem použila vepřové (hovězí jsme doma zrovna neměli) výsledek byl vynikající! maso jsem dusila asi jen 2 a půl hodiny a stačilo to. omáčka byla absolutně úžasná! :) a navíc stačí pouze maso okořenit, osmahnout a pak už se dělá samo... opravdu super recept :)

Přidat komentář