Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

7. 12. 2021
Trhané maso
Apetit

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho máte k dispozici spoustu receptů, podle kterých můžete šťavnaté hovězí maso připravit!

V hovězí maso obsahuje velký podíl kolagenu. Pokud jej dostatečně nerozpustíme, maso zůstane tuhé a příliš si nepochutnáme. Pomalé pečení a dušení přitom i ze staršího vyzrálého masa udělá pečínku, kterou lze nakrájet i čajovou lžičkou.

  • Při výběru hovězího masa sledujte tukové mramorování, čím prorostlejší bude, tím šťavnatější pečínku naservírujete.
  • Vhodné k pomalému pečení jsou loupaná plec, vrchní šál, podplečí, vysoký roštěnec nebo líčka.
  • Hovězí je bohaté na kvalitní bílkoviny, železo, sodík, draslík, hořčík i vápník.
  • Z vitaminu si do těla dodáme především vitamíny skupiny B a A.

Co k hovězí pečeni

Maso je dobré před vložením do pekáče z každé strany zprudka opéct, aby se dostatečně zatáhlo. Dopřejte masu kolem 2 minut z každé strany.

  • Červené hovězí maso je vynikající v kombinaci s kořenovou zeleninou, bylinkami a vývarem či červeným vínem.
  • Přidáním žampionů vytvoříte hovězí po burgundsku.
  • Namísto kořenové zeleniny lze pod maso využít česnek, v podzimní sezóně také lesní houby.
  • Ze zadní hovězího získáte vynikající pečeni. Přidat můžete třeba brusinky a víno. 
  • S kyselými okurkami upečete klasickou znojemskou, s balzamikem vznikne tmavá omáčka intenzivní chuti.

Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně

> 120 min
3.7(31x)
Přečíst recept

Jak na pečení

Hovězí si zaslouží co nejvíce času. Nebojte se péct maso přes noc, čím déle budete kus hovězího péci, tím lepší chuti dostáhnete.

  • Není třeba složitého podlévání, stačí trocha vývaru, vína či jiné omáčky.
  • Maso by rozhodně nemělo plavat, nicméně bez tekutiny se neobejde.
  • Pečte v předehřáté troubě od 90 °C do 120 °C, podle počtu hodin, které chcete masu dopřát.
  • Hovězí maso po upečení vyndejte na dřevěné prkénko a krájejte na tenké plátky. Hodit se může omáčka, bramborová kaše, po vychladnutí klidně houska.

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně

> 120 min
4.6(153x)
Přečíst recept

Anglická pečeně

Zkusit můžete také přípravu anglické verze hovězí pečeně, tedy roastbeef. Hovězí roštěnec se nejprve marinuje s kořením a olejem. Váleček masa se obvazuje nití, aby držel tvar. Je pro něj typická křupavá kůrka a jen mírná propečenost (medium-rare).

  • Angličané jej servírují teplý, ale také studený v sendviči nebo jen tak na talíři k zakousnutí s křenem a dijonskou hořčicí.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Související články