Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
sdílet:

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho máte k dispozici spoustu receptů, podle kterých můžete šťavnaté hovězí maso připravit!

V hovězí maso obsahuje velký podíl kolagenu. Pokud jej dostatečně nerozpustíme, maso zůstane tuhé a příliš si nepochutnáme. Pomalé pečení a dušení přitom i ze staršího vyzrálého masa udělá pečínku, kterou lze nakrájet i čajovou lžičkou.

  • Při výběru hovězího masa sledujte tukové mramorování, čím prorostlejší bude, tím šťavnatější pečínku naservírujete.
  • Vhodné k pomalému pečení jsou loupaná plec, vrchní šál, podplečí, vysoký roštěnec nebo líčka.
  • Hovězí je bohaté na kvalitní bílkoviny, železo, sodík, draslík, hořčík i vápník.
  • Z vitaminu si do těla dodáme především vitamíny skupiny B a A.

Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

Více

Co k hovězí pečeni

Maso je dobré před vložením do pekáče z každé strany zprudka opéct, aby se dostatečně zatáhlo. Dopřejte masu kolem 2 minut z každé strany.

  • Červené hovězí maso je vynikající v kombinaci s kořenovou zeleninou, bylinkami a vývarem či červeným vínem.
  • Přidáním žampionů vytvoříte hovězí po burgundsku.
  • Namísto kořenové zeleniny lze pod maso využít česnek, v podzimní sezóně také lesní houby.
  • Ze zadní hovězího získáte vynikající pečeni. Přidat můžete třeba brusinky a víno. 
  • S kyselými okurkami upečete klasickou znojemskou, s balzamikem vznikne tmavá omáčka intenzivní chuti.

Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně

Více

Jak na pečení

Hovězí si zaslouží co nejvíce času. Nebojte se péct maso přes noc, čím déle budete kus hovězího péci, tím lepší chuti dostáhnete.

  • Není třeba složitého podlévání, stačí trocha vývaru, vína či jiné omáčky.
  • Maso by rozhodně nemělo plavat, nicméně bez tekutiny se neobejde.
  • Pečte v předehřáté troubě od 90 °C do 120 °C, podle počtu hodin, které chcete masu dopřát.
  • Hovězí maso po upečení vyndejte na dřevěné prkénko a krájejte na tenké plátky. Hodit se může omáčka, bramborová kaše, po vychladnutí klidně houska.

Hovězí líčka na pivě

Hovězí líčka na pivě

Více

Anglická pečeně

Zkusit můžete také přípravu anglické verze hovězí pečeně, tedy roastbeef. Hovězí roštěnec se nejprve marinuje s kořením a olejem. Váleček masa se obvazuje nití, aby držel tvar. Je pro něj typická křupavá kůrka a jen mírná propečenost (medium-rare).

  • Angličané jej servírují teplý, ale také studený v sendviči nebo jen tak na talíři k zakousnutí s křenem a dijonskou hořčicí.

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Co se dá vařit v pomalém hrnci?
  • Novinky a zajímavosti

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Už jste o něm slyšeli? Pro některé je to hotový zázrak, pro jiné jen další přebytečný spotřebič. Na čem se však shodnou všichni: pomalý hrnec je skvělý pomocník. Na jakém principu se v něm vaří a k čemu vám bude užitečný jsme shrnuli v...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit