Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbové rizoto se slaninou

Chcete si užít pravé italské rizoto se vším všudy? Použijte místo slaniny pancettu. Není z nejlevnějších, ale chutná naprosto neodolatelně!
Autor:
Hodnocení:
66 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Italská

Ingredience

    • 80 g másla
    • 1 cibule, nadrobno pokrájená
    • 250 g krémových žampionů nebo lesních hub, nakrájených na plátky
    • 130 g jemně pokrájené slaniny
    • 1,5 l drůbežího vývaru (2 kostky)
    • 400 g rizotové rýže
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 80 g parmazánu, najemno nastrouhaného
    • hrst hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1. OSMAŽTE HOUBY A SLANINU
Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.
2. OPEČTE RÝŽI
Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.
3. PŘIDEJTE VÍNO A VÝVAR
Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.
4. DOPŘEJTE RIZOTU ODPOČINEK
Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houbové rizoto s marinovanou řepou

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Uzasny recept. Priznavam se ze rizoto z prave rizotove ryze Arborio jsem delala poprve. Recept neni vubec slozity a vysledek je naprosto dokonaly! Vsem moc moc chutnalo. Urcite zkuste.
Obrazek uzivatele
neni mi jasny bod 2. Ryzi mam pridat k osmazene slanine a houbam nebo opekat zvlast a az na zaver primichat k ryzi slaninu s houbama?
Obrazek uzivatele
rýži přidejte ke slanině a tam ji chvilku opékejte - musí se jakoby obalit tukem ze slaniny a zbělat. Všechny chutě se pak krásně propojí a rýže získá nový rozměr :)
Obrazek uzivatele
Vynikající, už nedělám rizoto jinak než takhle s kulatozrnou rýží!!!

Přidat komentář