Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékaný fenykl s černými olivami

Bulvy fenyklu jsou dnes v prodeji prakticky celoročně. Můj recept je zvláštní v tom, že buclaté řapíky loupu po vlákně. Fenykl můžete také rozčtvrtit a jednotlivé vrstvičky oddělovat od středu podobně jako cibuli

Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Zelenina Italská

Ingredience

    • 3 pěkné bulvy fenyklu
    • máslo na vymaštění formy
    • 70 g vypeckovaných černých oliv, větší kusy překrojte
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 5 lžic strouhaného ostřejšího sýra typu parmazán (můžete nahradit  čedarem)
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

2. Z fenyklu odkrojte spodní část se zbytkem kořínků a odstraňte vrchní zahnědlé části. Zbylé křehké řapíky naloupejte pomocí škrabky na brambory po vláknech na plátky, připomínající okvětní plátky tulipánu.

3. Zapékací misku o průměru cca 25 cm vymastěte, střídavě navrstvěte fenykl a olivy. Osolte a opepřete, zalijte smetanou a posypte sýrem.

4. Zapékejte na prostřední mřížce trouby asi 20 minut, dokud nezačne smetana bublat a povrch nákypu není lesklý a zlatavý. Před podáváním nechte nákyp asi 5 minut vychladnout.

Tip Apetitu:
Kdo rád vůni anýzu, bude milovat jeho křehkého zeleninového příbuzného – fenykl. V supermarketech i u stánků stojí okolo 50 Kč/kg; využijete ho syrový, jemně krájený na salát, zapékaný i dušený.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
jen malé poopravení - fenykl nemá žádnou bulvu, to tak max. kedluben, a nemá ani hlízu, jde totiž o "zdužnatělé bazální části řapíku". To abychom si nepletli pojmy s dojmy.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/04, str.26

Přidat komentář