Dopřejte si superzdravou zeleninu v lahůdkové úpravě! Zapečená brokolice se šunkou a sýrem je klasika, která se hodí jako lehký oběd, svačinka i zdravá večeře. Připravíte jí z pěti surovin a za méně než jednu hodinu.
Suroviny
Postup
V hrnci uveďte do varu vodu a dvě tři minuty v ní povařte stonkovou brokolici (obyčejnou o něco déle). Sceďte a propláchněte ve studené vodě.
V misce promíchejte zakysanou smetanu s kremžskou hořčicí a polovinou sýra.
Gril (i ten v troubě) nebo troubu předehřejte na nejvyšší možnou teplotu.
Plátkem šunky obalte kousky brokolice a rozmístěte je do skleněné či kameninové zapékací nádoby; nemusíte příliš symetricky. Přelijte ochucenou smetanou, posypte zbylým sýrem a zapékejte deset minut, až sýr zezlátne.
ODLEHČENÁ VARIANTA
Namísto zakysané smetany použijte plnotučný bílý jogurt. Ementál nebo čedar zaměňte za poloviční množství parmazánu.
ZKUSTE TAKÉ
Brokolici pouze povařte v páře doměkka a potom promíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkou a olivovým olejem.