Brokolice zapečená s lososem po italsku

Brokolice zapečená s lososem po italsku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6700 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 309 g
Tuky 468 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehká a rychlá večeře z jednoho pekáče. Krásně ji doplní osvěžující zelený salát.

Suroviny

těstoviny 250 g
krátké hladké (kolínka, trubičky)
brokolice 300 g
na větší růžičky
máslo 20 g
mouka pšeničná hladká 20 g
mléko 600 ml
mascarpone 100 g
lze nahradit smetanou ke šlehání
sušená rajčata 8 plátků
v oleji, odkapané a na kousky
kapary 2 PL
scezené a propláchnuté
8 ks
sardelová filátka (ančovičky) -přepůlené
bazalka 10 lístků
na kousky
losos 4 filety
čerstvý a bez kůže
čedar 50 g
vyzrálý nebo jiný ostrý tvrdý sýr -najemno
sůl
pepř
1 Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vsypte do ní těstoviny. Promíchejte a vařte je podle návodu na obalu; čtyři minuty před koncem varu přisypte brokolici. Tato doba by jí měla stačit k tomu, aby zkřehla, ale zůstala ještě pevná. Těstoviny s brokolicí sceďte.

2 Máslo, mouku a mléko dejte do většího kastrolu, promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte, aby vznikla hladká hustá omáčka. Sejměte z ohně, vmíchejte mascarpone nebo smetanu, sušená rajčata, kapary a ančovičky. Přisypte těstoviny a brokolici, osolte a opepřete.

Filety lososa překrojte napůl a rozložte v jedné vrstvě na dno pekáče o rozměrech přibližně 20 x 30 x 5 cm. Navrch naneste těstoviny s omáčkou, poprašte strouhaným sýrem a posypte bazalkou.

Zapékejte tak půl hodiny, až začne směs probublávat a zezlátne. (Nepečte zbytečně dlouho, aby se ryba nepřepekla.)
 

Komentáře

Anonym

Je to skvělé, a pro vegetariány (tedy pro sebe) to dělám bez lososa. Na chuti to neztratí ani trošku :-)

Barbora Kieselová

Tak toto je luxusní a přitom velmi jednoduchý recept. Dpoporučuji všem !!!

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit