Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékané lasagne

Italský národní pokrm

Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H50M
Italská

Ingredience

    • 2 středně velké lilky (celkem 600 g)
    • hrubou mořskou sůl
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 středně velké červené papriky  (celkem 400 g)
    • 400 ml hotové omáčky na špagety  (třeba značky Heinz, cca 35 Kč)
    • 250 g lasagní
    • 80 g nastrouhaného sýra, nejlépe  mozzarelly
    • 130 g hotového pesta (například značky Sacla, kolem 60 Kč)
    • 40 g strouhaného parmazánu
    • sůl a pepř na dochucení
    • olej na vymazání formy

    Na parmazánový bešamel:

    • 60 g másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 380 ml mléka
    • 40 g strouhaného parmazánu

     

Příprava jídla

1. Vymastěte hranatou zapékací formu o objemu 1 litr. Neoloupaný lilek nakrájejte napříč na centimetrové plátky a ty posypte solí. Položte je do cedníku a nechte půl hodiny ,vypotit‘ – začnou z nich vystupovat kapky vody. Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2. Plátky lilku opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně osušte utěrkou nebo kuchyňským papírem. Rozložte je na jeden plech (budete potřebovat dva), potřete olejem a pečte čtyřicet minut, až budou měkké a zlatohnědé. Pak plech vyjměte.

3. Rozpalte gril. Mezitím rozčtvrťte papriky, vyjměte semeník a odstraňte bílé žebroví. Papriky položte slupkou nahoru na druhý plech a pod grilem opékejte, dokud se na slupce nebudou tvořit puchýřky a nezačne se mírně připalovat. Pak papriky vložte buď do sáčku a ten uzavřete, nebo do mísy a tu přetáhněte fólií anebo zakryjte pokličkou. Zelenina se ,zapaří‘ a po deseti minutách ostrým nožíkem snadno stáhnete zčernalou slupku. Dužinu – bude krásně červená, sladká a pikantní – nakrájejte na širší kusy.

4. Teplotu v troubě snižte o dvacet stupňů. V hrnci uveďte do varu vodu s lžičkou soli a šest až osm minut v ní povařte lasagne (některé není třeba vařit – prostudujte návod na obalu). Dno formy potřete třetinou omáčky na špagety a na ni naklaďte třetinu lasagní. Pokračujte druhou třetinou omáčky, polovinou lilků a paprik a polovinou mozzarelly. Vrstvy opakujte; zakončete lilkem a potřete ho pestem.

5. V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání dvě až tři minuty smažte. Odstavte a vmíchejte mléko; pak kastrol vraťte na oheň, stáhněte plamen a za stálého míchání vařte šest až osm minut, až směs zhoustne. Do horkého bešamelu (už mimo oheň) vsypte parmazán.

6. Omáčkou zalijte lasagne a vložte je do trouby. Zapékejte dvacet minut, dokud nebude povrch zlatavý. Podávejte nakrájené na řezy.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.27

Přidat komentář