0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékané lasagne

Zapékané lasagne

4.1 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3369 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 280 g
Tuky 196 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italský národní pokrm, který sklízí slávu po celém světě. Jak si připravit nejlepší lasagne? Pojďte do toho s námi.

Suroviny

lilek 2 ks
středně velké, cca 600 g
sůl
nejlépe hrubozrnná mořská
olivový olej 2 PL
paprika červená 2 ks
omáčka Bolognese 400 ml
hotová omáčka na špagety
lasagne (těstovina) 250 g
mozzarella 80 g
strouhaná, lze nahradit jiným druhem sýra
pesto 130 g
olej
na vymazání formy
sůl
pepř
Na bešamel
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 380 ml
parmazán 40 g

Postup

1

Vymastěte hranatou zapékací formu o objemu 1 litr. Neoloupaný lilek nakrájejte napříč na centimetrové plátky a ty posypte solí. Položte je do cedníku a nechte půl hodiny ,vypotit‘ – začnou z nich vystupovat kapky vody. Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Plátky lilku opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně osušte utěrkou nebo kuchyňským papírem. Rozložte je na jeden plech (budete potřebovat dva), potřete olejem a pečte čtyřicet minut, až budou měkké a zlatohnědé. Pak plech vyjměte.

3

Rozpalte gril. Mezitím rozčtvrťte papriky, vyjměte semeník a odstraňte bílé žebroví. Papriky položte slupkou nahoru na druhý plech a pod grilem opékejte, dokud se na slupce nebudou tvořit puchýřky a nezačne se mírně připalovat. Pak papriky vložte buď do sáčku a ten uzavřete, nebo do mísy a tu přetáhněte fólií anebo zakryjte pokličkou. Zelenina se ,zapaří‘ a po deseti minutách ostrým nožíkem snadno stáhnete zčernalou slupku. Dužinu – bude krásně červená, sladká a pikantní – nakrájejte na širší kusy.

4

Teplotu v troubě snižte o dvacet stupňů. V hrnci uveďte do varu vodu s lžičkou soli a šest až osm minut v ní povařte lasagne (některé není třeba vařit – prostudujte návod na obalu).

5

Dno formy potřete třetinou omáčky na špagety a na ni naklaďte třetinu lasagní. Pokračujte druhou třetinou omáčky, polovinou lilků a paprik a polovinou mozzarelly. Vrstvy opakujte; zakončete lilkem a potřete ho pestem.

6

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání dvě až tři minuty smažte. Odstavte a vmíchejte mléko; pak kastrol vraťte na oheň, stáhněte plamen a za stálého míchání vařte šest až osm minut, až směs zhoustne. Do horkého bešamelu (už mimo oheň) vsypte parmazán.

7

Omáčkou zalijte lasagne a vložte je do trouby. Zapékejte dvacet minut, dokud nebude povrch zlatavý. Podávejte nakrájené na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit