Italský národní pokrm, který sklízí slávu po celém světě. Jak si připravit nejlepší lasagne? Pojďte do toho s námi.
Suroviny
Postup
Vymastěte hranatou zapékací formu o objemu 1 litr. Neoloupaný lilek nakrájejte napříč na centimetrové plátky a ty posypte solí. Položte je do cedníku a nechte půl hodiny ,vypotit‘ – začnou z nich vystupovat kapky vody. Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Plátky lilku opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně osušte utěrkou nebo kuchyňským papírem. Rozložte je na jeden plech (budete potřebovat dva), potřete olejem a pečte čtyřicet minut, až budou měkké a zlatohnědé. Pak plech vyjměte.
Rozpalte gril. Mezitím rozčtvrťte papriky, vyjměte semeník a odstraňte bílé žebroví. Papriky položte slupkou nahoru na druhý plech a pod grilem opékejte, dokud se na slupce nebudou tvořit puchýřky a nezačne se mírně připalovat. Pak papriky vložte buď do sáčku a ten uzavřete, nebo do mísy a tu přetáhněte fólií anebo zakryjte pokličkou. Zelenina se ,zapaří‘ a po deseti minutách ostrým nožíkem snadno stáhnete zčernalou slupku. Dužinu – bude krásně červená, sladká a pikantní – nakrájejte na širší kusy.
Teplotu v troubě snižte o dvacet stupňů. V hrnci uveďte do varu vodu s lžičkou soli a šest až osm minut v ní povařte lasagne (některé není třeba vařit – prostudujte návod na obalu).
Dno formy potřete třetinou omáčky na špagety a na ni naklaďte třetinu lasagní. Pokračujte druhou třetinou omáčky, polovinou lilků a paprik a polovinou mozzarelly. Vrstvy opakujte; zakončete lilkem a potřete ho pestem.
V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání dvě až tři minuty smažte. Odstavte a vmíchejte mléko; pak kastrol vraťte na oheň, stáhněte plamen a za stálého míchání vařte šest až osm minut, až směs zhoustne. Do horkého bešamelu (už mimo oheň) vsypte parmazán.
Omáčkou zalijte lasagne a vložte je do trouby. Zapékejte dvacet minut, dokud nebude povrch zlatavý. Podávejte nakrájené na řezy.
Komentáře