Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3425 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 260 g
Tuky 204 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italský národní pokrm, který sklízí slávu po celém světě. Jak si připravit nejlepší lasagne? Pojďte do toho s námi.

Suroviny

lilek 2 ks
středně velké, cca 600 g
sůl
nejlépe hrubozrnná mořská
olivový olej 2 PL
hotová omáčka na špagety
lasagne (těstovina) 250 g
strouhaná, lze nahradit jiným druhem sýra
pesto 130 g
olej
na vymazání formy
sůl
pepř
Na bešamel
mléko 380 ml

Postup

1

Vymastěte hranatou zapékací formu o objemu 1 litr. Neoloupaný lilek nakrájejte napříč na centimetrové plátky a ty posypte solí. Položte je do cedníku a nechte půl hodiny ,vypotit‘ – začnou z nich vystupovat kapky vody. Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Plátky lilku opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně osušte utěrkou nebo kuchyňským papírem. Rozložte je na jeden plech (budete potřebovat dva), potřete olejem a pečte čtyřicet minut, až budou měkké a zlatohnědé. Pak plech vyjměte.

3

Rozpalte gril. Mezitím rozčtvrťte papriky, vyjměte semeník a odstraňte bílé žebroví. Papriky položte slupkou nahoru na druhý plech a pod grilem opékejte, dokud se na slupce nebudou tvořit puchýřky a nezačne se mírně připalovat. Pak papriky vložte buď do sáčku a ten uzavřete, nebo do mísy a tu přetáhněte fólií anebo zakryjte pokličkou. Zelenina se ,zapaří‘ a po deseti minutách ostrým nožíkem snadno stáhnete zčernalou slupku. Dužinu – bude krásně červená, sladká a pikantní – nakrájejte na širší kusy.

4

Teplotu v troubě snižte o dvacet stupňů. V hrnci uveďte do varu vodu s lžičkou soli a šest až osm minut v ní povařte lasagne (některé není třeba vařit – prostudujte návod na obalu).

5

Dno formy potřete třetinou omáčky na špagety a na ni naklaďte třetinu lasagní. Pokračujte druhou třetinou omáčky, polovinou lilků a paprik a polovinou mozzarelly. Vrstvy opakujte; zakončete lilkem a potřete ho pestem.

6

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání dvě až tři minuty smažte. Odstavte a vmíchejte mléko; pak kastrol vraťte na oheň, stáhněte plamen a za stálého míchání vařte šest až osm minut, až směs zhoustne. Do horkého bešamelu (už mimo oheň) vsypte parmazán.

7

Omáčkou zalijte lasagne a vložte je do trouby. Zapékejte dvacet minut, dokud nebude povrch zlatavý. Podávejte nakrájené na řezy.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

30.08.2007 18:29
Recept se nachází v č.10/04, str.27

Apetit magazín