Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Orientální smažená rýže s vejcem

Snadný a působivý recept
Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Asijská

Ingredience

    • 200 g dlouhozrnné rýže
    • šálek mraženého hrášku
    • dvě lžíce oleje
    • dva pokrájené plátky slaniny
    • jednu drobně nakrájenou červenou papriku
    • dva tence pokrájené stroužky česneku
    • dvě vejce
    • lžičku čínského koření pěti vůní (například značky Benkor, 25 g/cca 20 Kč)
    • dvě jarní cibulky

Příprava jídla

Základní recept na rýži:
1. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2.
Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3.
Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

Orientální smažená rýže s vejcem:
Rýži vařte podle základního receptu a po osmi minutách k ní přidejte šálek mraženého hrášku; po dalších dvou minutách slijte, ale neproplachujte. Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a dokřupava v něm tři až čtyři minuty opékejte dva pokrájené plátky slaniny. Přihoďte jednu drobně nakrájenou červenou papriku a dva tence pokrájené stroužky česneku; smažte dvě minuty. Přidejte dvě vejce ušlehaná v hrnečku vidličkou a míchejte, dokud nejsou skoro hotová. Pak přisypte lžičku čínského koření pěti vůní (například značky Benkor, 25 g/cca 20 Kč) a rýži s hráškem. Dvě jarní cibulky pečlivě opláchněte, rozkrojte je po délce, rozdělte na jednotlivé vrstvy a ty opět co nejjemněji po délce nakrájejte. Nitkami cibulek posypte hotové rýžové jídlo. Rýže s paprikami a hráškem se hodí jako příloha k čínským pokrmům.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.18

Přidat komentář