Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sametový nepečený čokoládový dort

Expresní příprava, maximální chuť. Dort můžete připravit i do malých mističek a jíst lžičkou
Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
53 (hlasy)
Počet porcí: 8-10 porcí
Doba přípravy: Do 30 minut
Chlazení: nejméně 4 hodiny
P
Dort

Ingredience

    • 100 g sušenek, například Esíček
    • 50 g rozpuštěného másla
    • 250 g kvalitní čokolády na vaření
    • 2 bílky
    • 85 g krupicového cukru
    • 285 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce brandy, rumu, ovocné pálenky nebo aromatického likéru

    K podávání
    • moučkový cukr na posypání
    • smetana

Příprava jídla

1.  V robotu rozmixujte sušenky (nebo použijte silný plastový sáček a kuchyňský váleček) a přimíchejte k nim rozpuštěné máslo. Dvě lžíce hmoty si ponechte na ozdobu. Zbylou rozetřete pomocí obrácené lžíce stejnoměrně na dno dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 20 cm a dejte vychladit.

2.  Čokoládu nalámejte a rozpusťte v mikrovlnné troubě (3–4 minuty při středním výkonu) nebo ji rozehřejte v misce nad mírně vroucí vodou. Ve vodní lázni vyšlehejte bílky a cukr na pevný sníh. V další misce ušlehejte smetanu do polotuha.

3.  Rozpuštěnou čokoládu přilijte do sněhu, pak přidejte šlehačku a alkohol. Vlijte na sušenkový základ a uhlaďte povrch. Posypte zbylými drobty s máslem a dejte nejméně na 4 hodiny vychladit (lépe přes noc), až bude sametově krémový. V chladničce vydrží asi dva dny, zmrazit ho můžete asi na měsíc.

4.  Před podáváním vyjměte z formy (viz tip) a poprašte moučkovým cukrem. Nůž namočte v teplé vodě a krájejte dort na řezy. Můžete podávat s trochou tekuté smetany.

Tip
Jak dostat dort z formy

Vychladlou formu s dortem postavte na půlkilovou neotevřenou konzervu, rozepněte pero a stěny formy opatrně stáhněte. Dort opatrně sejměte ze dna pomocí široké ploché obracečky.


Další recept na čokoládový dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánočně okořeněný čokoládový koláč

REKLAMA

Přidat komentář