Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Japonská polévka miso s mořskou řasou wakame

Miso připravujte jen v malém množství, vařte ho vždy čerstvé – a jezte z malých misek!

Vydání: 2007/11
Autor:
Hodnocení:
33 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Asijská

Ingredience

    • řasa wakame (na osobu kousek o velikosti poštovní známky)
    • 2–3 druhy sezonní zeleniny (z vaší zahrádky nebo bio)
    • 750 ml vody či zeleninového vývaru
    • 4 lžičky pasty miso
    • zelené natě (v zimě alespoň pórek nebo nať z řeřichy)
    • 2–4 čerstvé houby, ideálně šitake (pokud máte sušené, namočte je předem alespoň na hodinu)
    • čerstvý zázvor o velikosti palce

Příprava jídla

Wakame omyjte a vložte do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, uchovejte – využijete ji za chvíli při vaření polévky.

2 Dejte vařit asi litr vody. Mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky a houby na plátky. Do vařící vody pak vhoďte zeleninu, houby (sušené i s nálevem) a po chvíli také řasu (vlijte i nálev z namáčení). Vařte na mírném ohni pět až deset minut, podle velikosti zeleniny – neměla by být rozvařená ani syrová.

3 Naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál už nevařte! Miso obsahuje živé enzymy, které byste varem zničili. Nechte polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři až pět minut.

4 Na závěr přidejte něco zeleného – natě, bylinky, pórek, pampelišky nebo řeřichu. Moje nejoblíbenější tečka je pár kapek šťávy z čerstvého zázvoru. Servírujte v malých miskách.

Dvě skvělé variace
Pro změnu (a výraznější chuť) orestujte zeleninu na sezamovém oleji a nastrouhaném zázvoru. Podobnou japonskou polévku – bujon shoyu – získáte, když místo misa použijete přirozeně fermentovanou sójovou omáčku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tempeh v houbové omáčce

Chlebíček s brusinkami

REKLAMA

Přidat komentář