Asijský kuřecí vývar je rychleji hotový než ten klasický. Díky použitým surovinám má velmi čerstvou a pikantní chuť, nedoporučujeme ho proto mrazit, aby se aroma neutlumilo. Exotické suroviny najdete u asijských prodejců, v Praze můžete zajet rovnou do asijské velkotržnice Sapa.
Suroviny
Asijský kuřecí vývar
jarní cibulka
3
ks
rozkrájená na 10cm kousky
cibule
1
ks
malá, oloupaná a rozčtvrcená
chilli paprička
1
ks
dlouhá
zázvor (čerstvý)
50
g
oloupaný a nakrájený na plátky
česnek
3
stroužky
zmáčknutý nožem
sójová omáčka světlá
30
ml
krupicový cukr
1
PL
kuřecí křídla
2
ks
Kuřecí polévka po čínsku
vývar kuřecí
1,2
l
horký, asijský
víno rýžové
125
ml
čínské (šao-sing)
badyán
2
hvězdičky
citronová tráva
1 stonek
pak čoi
200
g
čínské bílé baby zelí, vetší listy pokrájené na nudličky
nudle
85
g
čínské vaječné, připravené podle návodu
kuře
100
g
vařené, rozdělené na nudličky
jarní cibulka
4
ks
nakrájená našikmo na tenká kolečka
terijaki omáčka
lze použít i sojovou, jen trocha
Dále na kuřecí polévku po čínsku
bazalka
1
hrst
čerstvé lístky
chilli paprička
1
ks
červená, bez semínek
Postup
1
Asijský kuřecí vývar
PŘÍPRAVA 5 MINUT + ODLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 30 MINUT ■ NA ASI 1,6 LITRU ■ VELMI SNADNÉ
- Všechny přísady zalijte v hrnci 2 litry studené vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 30 minut.
- Vypněte, přiklopte a nechte 1 hodinu odpočívat.
- Pak přeceďte, z kostí oberte maso a spolu s vývarem ho použijte při přípravě dalších pokrmů, například kuřecí polévky po čínsku.
2
Kuřecí polévka polévka po čínsku
PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
- Do vývaru v hrnci přilijte víno a vsypte badyán a citronovou trávu naklepanou paličkou na maso. Nechte 10 minut probublávat pod bodem varu.
- Mezitím vložte pak čoi na 2 minuty na pařáček. Pak vyjměte z vývaru badyán i citronovou trávu a vyhoďte je.
- Do vývaru vsypte nudle, pak čoi a maso, dochuťte terijaki nebo sójovou omáčkou. Prohřejte a rozdělte do misek. Posypte jarní cibulkou, bazalkou a tenkými proužky chilli papričky.