Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s čokoládovou duší

Upéct tenhle křehounký a nadýchaný koláč je tak jednoduché, že se do toho může pustit i úplný začátečník. Sladký úspěch zaručen!
Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 70 minut, Chlazení: 20 minut
P
Koláč

Ingredience

    • 170 g změklého másla
    • 170 g krupicového cukru,  nejlépe hnědého
    • 3 vejce
    • 200 g hladké mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 4 lžičky skořice
    • 4 lžíce mléka
    • 4 lžíce čokoládovo-oříškového krému
    • 50 g lískových ořechů

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Kulatou formu o průměru 20 centimet­rů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).
2. Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva, skořici a mléko dejte do mísy. Vařečkou míchejte dvě až tři minuty, až je směs nadýchaná a hladká; elektrickým hnětačem to trvá minutu či dvě.
3. Tři čtvrtiny směsi vylijte do formy, uhlaďte povrch a naneste na něj čokoládovo-oříškový krém. Na něj vlijte zbývající čtvrtinu směsi; špejlí vše mírně promíchejte, aby se krém rovnoměrně rozprostřel. Pak znovu uhlaďte povrch a po­sypte ho lískovými ořechy.
4. Pečte hodinu a deset minut, dokud koláč ,nevyběhne‘ a není na dotek pevný a pružný. Než dezert vyklopíte, nechte ho deset minut chladnout ve formě a po vyklopení ještě na mřížce. Přikrytý potravinovou fólií vydrží v lednici několik dní.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento kolac je moc dobry. Pridala jsem do testa jeste hrst nasekanych orisku a byl jeste lepsi. Akorat pri 180°C ho pecu jenom 50 minut, tak nevim, jestli v zadani nahodou neni chyba.
Obrazek uzivatele
tak skvělé, dobré, voňavé!!!
Obrazek uzivatele
Je sympatický, ráda bych zkusila, jen neívm, do jak velké formy ho dát. Třeba srnčí hřbet?
Obrazek uzivatele
Pekla jsem ho v horkovzdušné troubě při 160 st přesně 70 minut. Koláč je skvělý, nemá konkurenci.
Obrazek uzivatele
tak neviem nechýba v recepte kakao, od čoho je hnedý, ja som dala aj kakao a vynechala som oriešky aj Nutelu ( alergia ), zato som na povrch ešte horúceho koláča nastrúhala vrstvu čokolády, krásne sa roztopila a urobila polevu, skvelý
Obrazek uzivatele
doporucuju vyradit skorici a dat vic nutely, aspon 10 lzicek a klidne do vice vrstev. taky do testa trochu kakaa a je to super
Obrazek uzivatele
jo a taky orisky primo do testa a nahoru dat ne hned na yacatku, protoze se pekne spali a neni to dobry
Obrazek uzivatele
my ho pekli 15 minut :-))) a byl hotovy
Obrazek uzivatele
Souhlasím, péct půl hodiny maximálne... Jinak tenhle koláč je můj nejoblíbenější (a nejen můj).
Obrazek uzivatele
Měla jsem čokoládové pralinky, co mi doma omylem trochu vyschly. Roztopila jsem je s lžičkou másla a smetany a použila místo nutely. Jak jste tady doporučovaly, dala jsem nasekané oříšky rovnou do těsta, nijak jsem nimi nešetřila. Takový suprkoláč z toho byl, že nepřežil první šálek čaje :-)
Obrazek uzivatele
koláč je atraktivní, ale v tomto provedení mi připadá strašně sladký. Nutella sama o sobě je hodně sladká a koláč osladí dost. Přílišná sladkost někdy přetluče chuť ostatních ingrediencí. Ubrala bych nejméně polovinu cukru, zkusím i variantu bez.
Obrazek uzivatele
šč je prostě mňam, ale příště dám o něco méně skořice. Neměla jsem lískové oříšky, a tak jsem je nahradila mandlovými lupínky. Můžu všem jen doporučit.
Obrazek uzivatele
Přesně tak, i na mne tam bylo až moc skořice. Jinak byl ale naprsto úžasný
Obrazek uzivatele
Tento koláč je veľmi chutný, nedávala by som až tak veľa škorice, stačí aj jedna lyžička. Ak používate hnedý cukor, koláč bude lepší a aj pekne hnedý.
Obrazek uzivatele
Pekla jsem ze špaldové mouky, nutelu nahradila tvarohem a oříšky zase rozinkami. Zmizel rychlostí blesku ještě za tepla. Skvělý a snadný.
Obrazek uzivatele
Místo nutelly jsem dala kousky čokolády, ořechy přímo do těsta a upekla muffinky. Potřela citronovou polevou a posypala cukrovým zdobením. Děti se mohly utlouct. Je to dobrota. Ale skořice jsem dala taky jen jednu lžičku, víc by bylo moc. Dobrá je i varianta s rozinkami.
Obrazek uzivatele
Tento koláč je na přípravu jednoduchý a je opravdu velmi chutný a velmi rychle zmizí z talíře! Doporučuji vyzkoušet.
Obrazek uzivatele
Při pečení mi nejdřív krásně vyběhl, ale potom klesl a byla z něj spíš sladká tvrdá placka, tak nevím, kde se stala chyba?
Obrazek uzivatele
tento koláč jsem pekla už několikrár. Je vynikající, ta skořice v něm mu dává úplně skvělou chuť a v kombinaci s čoko nutelou je to lahody
Obrazek uzivatele
Měla jsem problém s rozetřením Nugety. Těsto bylo na rozetření čokolády moc řídké. Tak jsem to zamíchala do celého těsta a výsledek byl báječný.
Obrazek uzivatele
Gabčo, tu Nutellu nemas na testo natirat, jen tam z ni udelat 5 nebo 6 lozisek. Staci nabrat na lzicku a prstem setrit na testo a nic vic...
Obrazek uzivatele
Naše jednička..už několik let...lze použít i vlašské ořechy...určitě bych nešetřila na nutele...kamarádka použila levnější variantu a pohořela. ..na vrchu se jí spekla na nedefinovatelnou hmotu...musela seškrábat aby zazachránila co se dá:)za naši rodinu ...je to mňamka a opravdu má koláč duši:)

Přidat komentář