Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Feijoada brasileira

Tohle jídlo je pilířem brazilské kuchyně a vychutnat si v něm můžete vepřové v mnoha úpravách.

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H
Vaření 2:00
Maso Latinskoamerická

Ingredience

    • 1½ šálku černých fazolek
    • 3 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • 2 velké cibule
    • 4 velké hlavičky česneku
    • 2–3 bobkové listy
    • 3 lžíce čerstvé velkolisté petržele
    • 1 pálivá paprička (nemusí být)
    • sůl a pepř

    Na přípravu masa:

    • 225 g uzených žeber
    • 225 g uzeného vepřového masa (plecko)
    • 225 g vepřové klobásky
    • 225 g klobásy typu chorizo
    • 225 g anglické slaniny (například ,gazdovská‘, z Makra)
    • 150 ml pomerančové šťávy + plátky pomeranče na ozdobu
    • 50 ml pálenky cachaca
    • 1 lžička škrobové moučky

    Na doplnění

    • 1 středně pálivá červená paprička
    • několik snítek posekané petrželky

Příprava jídla

1 Den předem naložte do vody fazolky a uzená masa.

2 Oba druhy klobásek opečte na troše oleje nebo sádla dohněda. Ponechte stranou. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěňte pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, vše pokrájené najemno. Pak do hrnce přidejte nabobtnalé scezené fazolky. Vše promíchejte a dvě až tři minuty smažte.

3 Přidejte o polovinu víc studené vody, než je objem fazolí, sůl, pepř, bobkový list a případně chilli papričku. Vše přiveďte k varu. Na mírném ohni pak vařte třicet až čtyřicet minut. Fazole by po uplynutí této doby neměly být tvrdé, ale ani rozvařené. Teď přidejte všechno maso a klobásky (vcelku). Přilijte vodu – měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla. Na mírném ohni vařte další hodinu, dokud není vše měkké. Křehké maso i klobásky pak vyjměte a pokrájejte na sousta.

4 K fazolím přilijte pomerančovou šťávu a cachacu, případně zahustěte škrobem a vše ještě několik minut provařte. Přidejte posekanou petrželku, eventuálně pálivou papričku. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

5 Na velkou mísu naservírujte kousky masa a klobásek, přilijte uvařené fazolky a jídlo dozdobte plátky pomeranče. Feijoadu podávejte s bílou rýží, případně ještě s pikantní salsou.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář