Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4950 kcal
Bílkoviny 180 g
Cukr 399 g
Tuky 304 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo je pilířem brazilské kuchyně a vychutnat si v něm můžete vepřové v mnoha úpravách.

Suroviny

fazole 1.5
červené
slunečnicový olej 3 PL
lze nahradit sádlem
cibule 2 ks
velká
česnek 4
velké
bobkový list 2 ks
petrželka 3 PL
čerstvá, velkolistá
chilli paprička 1 ks
(nemusí být)
sůl
pepř
Na přípravu masa
225 g
uzená žebra
225 g
uzené vepřové maso (plecko)
klobása 225 g
vepřová
klobása 225 g
typu chorizo
anglická slanina 225 g
např. gazdovská z Makra
pomerančová šťáva 150 ml
pomeranč
plátky na ozdobu
50 ml
pálenka cachaca
škrob 1 ČL
Na doplnění
chilli paprička 1 ks
středně pálivá, červená
petrželka snítek

1 Den předem naložte do vody fazolky a uzená masa.

2 Oba druhy klobásek opečte na troše oleje nebo sádla dohněda. Ponechte stranou. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěňte pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, vše pokrájené najemno. Pak do hrnce přidejte nabobtnalé scezené fazolky. Vše promíchejte a dvě až tři minuty smažte.

3 Přidejte o polovinu víc studené vody, než je objem fazolí, sůl, pepř, bobkový list a případně chilli papričku. Vše přiveďte k varu. Na mírném ohni pak vařte třicet až čtyřicet minut. Fazole by po uplynutí této doby neměly být tvrdé, ale ani rozvařené. Teď přidejte všechno maso a klobásky (vcelku). Přilijte vodu – měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla. Na mírném ohni vařte další hodinu, dokud není vše měkké. Křehké maso i klobásky pak vyjměte a pokrájejte na sousta.

4 K fazolím přilijte pomerančovou šťávu a cachacu, případně zahustěte škrobem a vše ještě několik minut provařte. Přidejte posekanou petrželku, eventuálně pálivou papričku. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

5 Na velkou mísu naservírujte kousky masa a klobásek, přilijte uvařené fazolky a jídlo dozdobte plátky pomeranče. Feijoadu podávejte s bílou rýží, případně ještě s pikantní salsou.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit