0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6696 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 489 g
Tuky 418 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo je pilířem brazilské kuchyně a vychutnat si v něm můžete vepřové v mnoha úpravách.

Suroviny

fazole 1.5 hrnku
červené
slunečnicový olej 3 PL
lze nahradit sádlem
cibule 2 ks
velká
česnek 4 ks
velké palice
bobkový list 2 ks
petrželka 3 PL
čerstvá, velkolistá
chilli paprička 1 ks
(nemusí být)
sůl
pepř
Na přípravu masa
žebra 225 g
uzená
vepřová plec 225 g
uzená
klobása 225 g
vepřová
klobása 225 g
typu chorizo
anglická slanina 225 g
např. gazdovská z Makra
pomerančová šťáva 150 ml
pomeranč
plátky na ozdobu
pálenka 50 ml
cachaca
škrob 1 ČL
Na doplnění
chilli paprička 1 ks
středně pálivá, červená
petrželka

1 Den předem naložte do vody fazolky a uzená masa.

2 Oba druhy klobásek opečte na troše oleje nebo sádla dohněda. Ponechte stranou. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěňte pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, vše pokrájené najemno. Pak do hrnce přidejte nabobtnalé scezené fazolky. Vše promíchejte a dvě až tři minuty smažte.

3 Přidejte o polovinu víc studené vody, než je objem fazolí, sůl, pepř, bobkový list a případně chilli papričku. Vše přiveďte k varu. Na mírném ohni pak vařte třicet až čtyřicet minut. Fazole by po uplynutí této doby neměly být tvrdé, ale ani rozvařené. Teď přidejte všechno maso a klobásky (vcelku). Přilijte vodu – měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla. Na mírném ohni vařte další hodinu, dokud není vše měkké. Křehké maso i klobásky pak vyjměte a pokrájejte na sousta.

4 K fazolím přilijte pomerančovou šťávu a cachacu, případně zahustěte škrobem a vše ještě několik minut provařte. Přidejte posekanou petrželku, eventuálně pálivou papričku. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

5 Na velkou mísu naservírujte kousky masa a klobásek, přilijte uvařené fazolky a jídlo dozdobte plátky pomeranče. Feijoadu podávejte s bílou rýží, případně ještě s pikantní salsou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit