Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6696 kcal
Bílkoviny 285 g
Sacharidy 489 g
Tuky 418 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo je pilířem brazilské kuchyně a vychutnat si v něm můžete vepřové v mnoha úpravách.

Související recepty

Suroviny

fazole 1,5 hrnku
červené
slunečnicový olej 3 PL
lze nahradit sádlem
velká
velké palice
petrželka 3 PL
čerstvá, velkolistá
(nemusí být)
sůl
pepř
Na přípravu masa
uzená
uzená
vepřová
typu chorizo
např. gazdovská z Makra
pomerančová šťáva 150 ml
plátky na ozdobu
pálenka 50 ml
cachaca
škrob 1 ČL
Na doplnění
středně pálivá, červená
petrželka

Postup

1

Den předem naložte do vody fazolky a uzená masa.

2

Oba druhy klobásek opečte na troše oleje nebo sádla dohněda. Ponechte stranou. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěňte pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, vše pokrájené najemno.

3

Pak do hrnce přidejte nabobtnalé scezené fazolky. Vše promíchejte a dvě až tři minuty smažte.

4

Přidejte o polovinu víc studené vody, než je objem fazolí, sůl, pepř, bobkový list a případně chilli papričku. Vše přiveďte k varu. Na mírném ohni pak vařte třicet až čtyřicet minut. Fazole by po uplynutí této doby neměly být tvrdé, ale ani rozvařené. Teď přidejte všechno maso a klobásky (vcelku).

5

Přilijte vodu – měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla. Na mírném ohni vařte další hodinu, dokud není vše měkké. Křehké maso i klobásky pak vyjměte a pokrájejte na sousta.

6

K fazolím přilijte pomerančovou šťávu a cachacu, případně zahustěte škrobem a vše ještě několik minut provařte. Přidejte posekanou petrželku, eventuálně pálivou papričku. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

7

Na velkou mísu naservírujte kousky masa a klobásek, přilijte uvařené fazolky a jídlo dozdobte plátky pomeranče. Feijoadu podávejte s bílou rýží, případně ještě s pikantní salsou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín