
Cuketové lasagne
Křupavá krusta, vnitřek krásně vláčný a plný zeleniny, kterou můžete obměňovat podle sezony, doplnit olivami nebo masem. Zamilujte si lasagne!
Ingredience
- 4 lžíce másla + hobliny na dopékání lasagní
- 3 lžíce hladké mouky
- ¾ litru polotučného mléka
- 2 bobkové listy
- 1 lžička citronové kůry, nastrouhané
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku, propasírované
- 250 g cukety, nakrájené na kolečka
- 250 g lilku, nakrájeného na kolečka
- 400 g loupaných konzervovaných rajčat
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- máslo na vymazání pekáčku a na ozdobu
- 1½ balení lasagní
- 100 g čerstvého parmazánu
Příprava jídla
1 Nejprve připravte bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpusťte na co nejmenším plameni máslo, pak vsypte mouku a prudce míchejte. Měla by jen zlehka zezlátnout. Vlijte mléko a vše důkladně promíchejte, dobře to jde metličkou. Přidejte bobkový list i citronovou kůru a za stálého míchání vařte, dokud bešamel nezhoustne. Trvá to zhruba čtvrt hodiny.
2 Mezitím rozpalte ve větším kastrolu olivový olej, zprudka na něm osmahněte cibuli a česnek, přihoďte cuketu i lilek a opékejte doměkka. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a duste dalších dvacet minut.
3 Z bešamelu vyjměte bobkový list, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejte na 180°C a vrhněte se na vrstvení.
4 Pekáček vymažte máslem, na dno vlijte část bešamelu, poklaďte listy lasagní (suché, nevařené), na ně dejte část zeleninového ragú, lasagne, bešamel, lasagne, ragú… a skončete bešamelem.
5 Pečte dvacet pět minut. Lehce nedopečené vyndejte, nechte vychladnout a pak zamrazte, celé nebo nakrájené na porce.
JAK ROZMRAZIT: Ráno přesuňte lasagne z mrazáku do ledničky. Večer si předehřejte troubu na 180 °C a pečte je deset minut, pak posypte parmazánem, poklaďte hoblinkami másla a nechte zezlátnout.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lucia Plavakova
27. Říjen 2009 19:03