Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninový tažin

Klasické jídlo arabské kuchyně. Delikatesní!
Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Asijská

Ingredience

    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 velkou cibuli, pokrájenou nahrubo
    • 2 velké stroužky česneku,  nasekané najemno
    • po 1/2 lžičce mletého kmínu, kurkumy a skořice
    • 1 lžičku mletého zázvoru
    • 1 1/2 lžičky harissy (např. Silko, 150 g/cca 39 Kč)
    • 2 lžíce medu
    • 1 kg zeleniny (např. žlutomasá dýně, patizon, 2 mrkve, 3 pastináky    či kořenové petržele a 1 bramboru), oloupané  a nakrájené na větší   kusy či delší plátky 600 ml horkého zeleninového vývaru
    • 350 g kostiček tofu nebo sójového masa, namočeného podle návodu
    • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
    • sůl na dochucení
    • 200 g kuskusu, připraveného dle návodu na obalu
    • 2 lžíce rozinek
     

Příprava jídla

1. Na oleji ve velké teflonové pánvi na středním ohni 5–7 minut smažte cibuli a česnek. Přidejte koření, harissu, zázvor i med a smažte další minutu, pak přimíchejte zeleninu, vývar a lžičku soli. Přiveďte k varu, zakryjte a duste 25 minut.

2. Přidejte tofu a 5 minut poduste. Případně dosolte či dochuťte harissou. Posypte koriandrem a podávejte s kuskusem s hrozinkami.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Moc prosím o radu, kde seženu v česku onu keramickou nádobu na přípravu Tažin.předem děkuji .mk
Obrazek uzivatele
maji ji v IKEA
Obrazek uzivatele
Také jsem objevila tuto nádobu v Ikea. Než ji koupím, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenosti s jejím využitím. Na jaké další recepty se dá použít?
Obrazek uzivatele
Prosím vás kde seženu keramickou nádobu na přípravu Tažin. děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Novotná, specielní nádobu na vaření tažinu prodávají v Ikea. Sama jsem o ní uvažovala, je ale dost drahá..
Obrazek uzivatele
Ahojte. Takze nadoba na tadjin ma okruhly tvar, spodna cast je hlboka, vrchnak sa v strede zuzuje a taha do spica. Nadoba na tadjin je keramicka. Je to smiesne, ze v obchodoch u nas je taka draha, lebo ja som take nadoby videla v Maroku a stredna velkost stoji tam stoji okolo 200Sk... V tej nadobe mozete pripravit vsetko - zeleninu, ryby aj maso. Obzvlast dobry je rybaci tadjin, bez kuskusu a s rybou navrchu. Ja osobne mam skusenosti s marockou kuchynou. Zvlastnostou je, ze Marocania sa velmi netrapia s krajanim masa ci zeleniny na minikusky, jednoducho to tam naukladaju a hotovo:-)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/04, str.81
Obrazek uzivatele
Pre vsetkych, ktori neznesu prilisne palive jedla. Staci tak pol lizicka harissy. Neviem ake intenzivne su ine znacky harissy predavane v radovych supermaketoch. My sme tu nasu kupili u turka.... a mala grady....
Obrazek uzivatele
Tažin se dá využít na všechny druhy rybích a masových jídel s různou zeleninou, podává se v ní kuskus na slano i na sladko. Podle druhu zeleniny a koření se dají připravit opravdu jídla různých chutí. Tažin jsem měla z Maroka a když se mi rozbil opravdu jsem řešila kde ho sehnat. Ten z Ikea není moc původní, myslím že má i kovové části ale tažin má být jen z keramiky. Takže jsem si objednala přes net tažin od Emile Henry.. ale je příšerně drahý, ale kvalitní...no snad mi vydrží dlouho

Přidat komentář