Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7691 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 874 g
Tuky 389 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečná šarlota má jediný nedostatek: musíte celou jednu noc vydržet, než se dostatečně vychladí. A to je v jejím případě doba k usoužení. Trpělivost ale stojí za to! Šarlota je vláčná a opojná!

Suroviny

jablko 1,5 kg
kyselá, oloupaná, na půlměsíčky
cider ½ l
cukr 4 PL
půlky jader

Postup

1

Jablečné dílky dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak zakryté pokličkou duste při velmi nízké teplotě tak, aby se jablka začala trochu rozpadat. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.

2

Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.

3

Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte v alkoholové šťávě a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty.

4

Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte na noc do ledničky.

5

Vyměňte dezertní talířek za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

15.05.2009 16:13
Prosím o sdělení, co je 1/2 l cidru ??? Ráda bych tento zázrak udělala ale ani na internetu jsem nenašla. Děkuji Marie [email protected]
15.05.2009 18:58
Kvašené víno z jablek.

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč