Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečná šarlota

Jablečná šarlota má jediný nedostatek: musíte celou jednu noc vydržet, než se dostatečně vychladí. A to je v jejím případě doba k usoužení. Trpělivost ale stojí za to! Šarlota je vláčná a opojná!

Vydání: 2008/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení přes noc
P
Dort Francouzská

Ingredience

    • 1,5 kg kyselejších jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na půlměsíčky
    • ½ l cidru
    • 4 lžíce citronové šťávy
    • 4 lžíce cukru
    • 8 lžic calvadosu
    • 500 g cukrářských piškotů
    • 500–650 g mascarpone
    • 2 kelímky smetany ke šlehání
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 4 hrsti půlek jader vlašských ořechů

Příprava jídla

Jablečné dílky dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak zakryté pokličkou duste při velmi nízké teplotě tak, aby se jablka začala trochu rozpadat. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout. Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou. Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte v alkoholové šťávě a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte na noc do ledničky.

Vyměňte dezertní talířek za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rybízová klasika - kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Nektarinkový koláč bez těsta

Nektarinkové pusinky

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Meruňková bublanina

Třešňové blues

Komentáře

Obrazek uzivatele
Prosím o sdělení, co je 1/2 l cidru ??? Ráda bych tento zázrak udělala ale ani na internetu jsem nenašla. Děkuji Marie Marie165@seznam.cz
Obrazek uzivatele
Kvašené víno z jablek.

Přidat komentář