Jablečná šarlota má jediný nedostatek: musíte celou jednu noc vydržet, než se dostatečně vychladí. A to je v jejím případě doba k usoužení. Trpělivost ale stojí za to! Šarlota je vláčná a opojná!
Suroviny
Postup
Jablečné dílky dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak zakryté pokličkou duste při velmi nízké teplotě tak, aby se jablka začala trochu rozpadat. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.
Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.
Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte v alkoholové šťávě a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty.
Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte na noc do ledničky.
Vyměňte dezertní talířek za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.
Komentáře