Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7502 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 872 g
Tuky 369 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jablečná šarlota má jediný nedostatek: musíte celou jednu noc vydržet, než se dostatečně vychladí. A to je v jejím případě doba k usoužení. Trpělivost ale stojí za to! Šarlota je vláčná a opojná!

Suroviny

jablka 1.5 kg
kyselá, oloupaná, zbavená jádřince, nakrájená na půlměsíčky
cider 1 l
citronová štáva 4 PL
cukr 4 PL
calvados 8 PL
piškoty 500 g
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 2 kelímky
vanilkový cukr 2 bal
vlašské ořechy 4 hrsti
půlky jader

Jablečné dílky dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak zakryté pokličkou duste při velmi nízké teplotě tak, aby se jablka začala trochu rozpadat. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout. Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou. Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte v alkoholové šťávě a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte na noc do ledničky.

Vyměňte dezertní talířek za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit