0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7691 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 874 g
Tuky 389 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečná šarlota má jediný nedostatek: musíte celou jednu noc vydržet, než se dostatečně vychladí. A to je v jejím případě doba k usoužení. Trpělivost ale stojí za to! Šarlota je vláčná a opojná!

Suroviny

jablko 1.5 kg
kyselá, oloupaná, na půlměsíčky
cider 0.5 l
citronová štáva 4 PL
cukr 4 PL
calvados 8 PL
piškoty 500 g
mascarpone 550 g
smetana ke šlehání 2 kelímky
vanilkový cukr 2 bal
vlašské ořechy 4 hrsti
půlky jader

1 Jablečné dílky dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak zakryté pokličkou duste při velmi nízké teplotě tak, aby se jablka začala trochu rozpadat. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.

2 Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.

3 Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte v alkoholové šťávě a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty.

4 Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte na noc do ledničky.

5 Vyměňte dezertní talířek za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Anonym

Prosím o sdělení, co je 1/2 l cidru ??? Ráda bych tento zázrak udělala ale ani na internetu jsem nenašla. Děkuji Marie Marie165@seznam.cz

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit