
Jablečná marmeláda s ořechy
Není to sice marmeláda v pravém slova smyslu, přesto si ji hned zamilujete. V lednici vydrží až 3 dny... když jí odoláte, výborná je totiž i na toustu spolu se sýrem s modrou plísní.
Ingredience
- 450 g jablek (např. odrůda Rubinette)
- 50 g másla
- 80 g třtinového cukru
- kůra a šťáva z 1 malého biocitronu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce brandy
- 100 g vlašských ořechů, nahrubo sekaných
- lívance a vanilková zmrzlina při podávání
Příprava jídla
Jablka zbavte jádřinců, loupat je nemusíte. Rozkrájejte je na čtvrtky a ty pak ještě rozpulte napříč. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte jablka, cukr, citronovou kůru a šťávu a bobkový list. Zlehka promíchejte a přiklopené zvolna duste asi 10 minut, až jablka změknou.
Sejměte pokličku a zesilte oheň. Vařte dalších pět minut tak, aby se šťáva odpařila na sirup. Vyjměte bobkový list, přilijte brandy a nechte mírně zchladnout; potom vmíchejte vlašské ořechy. Marmeládu můžete podávat ještě teplou, výborná je s lívanci a s vanilkovou zmrzlinou. V chladničce vydrží 3 dny.
NĚCO NAVÍC: Jablečnou marmeládu můžete podávat také na toustu spolu se sýrem s modrou plísní.
Přidat komentář