Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Hot Cross Buns

Popis receptu: 
Anglické velikonoční mazance... Černý půst je přísná forma římskokatolického půstu. Mnoho lidí v tento den nejedí vůbec nic, až do západu slunce. Nicméně, jeden druh jídla byl i v době tak krutého půstu povolen, a to Hot Cross Buns. Původ horkých bochánků je v Anglii a nejedna dětská říkanka či balada se o nich zmiňuje. Šafrán bývá jednou z ingrediencí bochánků "lepší třídy", ale zpravidla se pečou jednoduše a prostě a výsledkem jsou dobře propečené bochánky, s cukrovou polevou, kterou je na povrchu nakreslen kříž. K horkým malým mazancům se váže mnoho pověr, např.: V některých rodinách se jeden bochánek schovával na celý další rok a když někdo onemocněl, malý kousek bochánku se nastrouhal do vody, podal se nemocnému jako prostředek k uzdravení. Také byl bochánek symbolem přátelství. Jestliže si ho dva lidé mezi sebou rozdělí a každý svoji polovinu sní, anglická tradice praví: Pro tě a pro mě půle, mezi námi dvěma bude dobrá vůle. Half for you and half for me, between us two shall goodwill be.
Autor: Lucie Vránová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    1 čerstvé droždí (42 g), 1/4 šálku vlažné vody, 1 šálek mléka, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku pokrmového tuku, 1 vejce, 1/4 šálku nastrouhaného citronu, 1/4 šálku rozinek, 3 šálky mouky, 1/2 lžičky soli. Glazura: 2 lžíce vody, 2 lžíce cukru Poleva: ½ šálku moučkového cukru, 2 lžičky vody.

Příprava jídla

Do vlažné vody rozdrobíme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek. Svaříme mléko s cukrem a tukem a vychladíme. Zašleháme vejce, vzešlý kvásek, citron, rozinky a mouku prosátou se solí. Vypracujeme těsto a přikryté necháme na teplém místě vykynout – do zdvojnásobení objemu. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánky, přendáme je na vymazaný plech a ještě lehce necháme nakynout. Povrch bochánků potřeme mlékem a pečeme při 190 °C asi 20 minut. Upečené a vychladlé bochánky pocukrujeme moučkovým cukrem tak, že na povrchu bochánků vytvoříme kříž, nebo na vytvoření kříže použijeme cukrovou polevu. Příprava glazury: V rendlíku smícháme cukr s vodou a na střední teplotě necháme rozpustit. Bochánky glazurou potřeme a necháme vychladit. Příprava polevy: Smícháme moučkový cukr s vodou. Cukrářským sáčkem s kulatou zdobičkou nakreslíme na vychladlých bochánkách kříže.
REKLAMA

Přidat komentář