Pórek zalitý smetanou se výborně hodí k pečením.
Suroviny
pórek
3
ks
velký
vývar kuřecí
90
ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
smetana ke šlehání
2
PL
toustový chléb
2
plátky
parmazán
30
g
strouhaný
Postup
1
Předehřejte troubu na 190 ºC. Očistěte 3 velké pórky, odkrojte zelenou část a každý pórek pak rozkrojte na třetiny, ty potom podélně rozpulte. Rozložte řeznou stranou nahoru do zapékací formy a přelijte 90 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru a 2 lžícemi smetany ke šlehání. Osolte a opepřete.
2
Rozmixujte 2 plátky toustového chleba, promíchejte je s 30-50 g strouhaného parmazánu a směsí posypte pórek. Dejte péct do trouby na 30 minut, až pórek změkne a strouhanka zezlátne.
Podávejte: k jehněčí a vepřové pečeni či se šťavnatým steakem.
Zkuste: Dejte na pórek plátky sušené šunky a zasypte ho kouskem sýra taleggio nebo jiného měkčího sýra, jako je čedar či blaťácké zlato.
Podávejte: k jehněčí a vepřové pečeni či se šťavnatým steakem.
Zkuste: Dejte na pórek plátky sušené šunky a zasypte ho kouskem sýra taleggio nebo jiného měkčího sýra, jako je čedar či blaťácké zlato.