
Italské ossobuco - základní recept
Tradiční italská pochoutka – v překladu ‚kost s dírou‘- se připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Má lahodnou chuť a skvěle se hodí k mražení.
Ingredience
- 90 ml olivového oleje
- 3 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 6 stroužků česneku, přepůlených
- 12 plátků po 200 g ossobuco (telecí kližka s morkovou kostí čili koleno)
- hladká mouka na poprášení
- 375 ml suchého červeného vína
- 750 ml masového vývaru (až polovinu lze nahradit vodou)
- 3× 400g konzerva krájených rajčat
- 5–7 bobkových listů
- 1 lžíce krystalového cukru
- mořská sůl
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 ºC. Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda. Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.
2 Přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícheje. Zakryjte a nechte dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte.
NĚCO NAVÍC: Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.
Přidat komentář