
Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou
Slavnostní pečeně ideální na velikonoční stůl.
+ dležení přes noc + pečení 2 hodiny maso + 30 minut nádivka
Ingredience
- 1,2 kg jehněčí kýty s kostí
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 40 ml olivového oleje
- otrhané lístky ze snítky tymiánu
- 10 stroužků česneku
- 100 g mrkve, na větší kostky
- 100 g celeru, na větší kostky
- 50 g rajčat, na větší kostky
- 20 g hladké mouky
- 400 ml masového vývaru
- 300 g toustového chleba, na kostky
- 100 ml mléka (nemusíte spotřebovat)
- 3 vejce, oddělené žloutky a bílky
- 50 g másla, rozpuštěného
- 50 g nasekaných bylinek – petrželka, pažitka, kerblík, tymián
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- rostlinný olej na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- 550 g čerstvého špenátu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 8 stroužků česneku, na plátky
- 60 g cibule, nadrobno
- mořská sůl a bílý pepř
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky na jíšku
Na nádivku
Na špenát
Příprava jídla
1 Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet.
2 Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl.
3 Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem.
4 Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.
5 Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.
Přidat komentář