Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí pečeně po cikánsku

Klasika na víkend, šťavnaté maso, skvělé koření. K dokonalosti chybí už jen knedlík.

Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
+ vaření + pečení 2 h
P
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g zadního hovězího masa
    • 50 g uzené slaniny (obyčejné bílé), nakrájené na nudličky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce sádla či slunečnicového oleje
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 lžičky sladké papriky
    • 3 velká rajčata, spařená, sloupnutá a nakrájená na kostičky
    • 4 bílé papriky, bez semen a nakrájené na kostičky
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 200 ml zakysané smetany
    • k podávání houskový knedlík

Příprava jídla

1 Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (viz recept na hovězí pečeni na víně). Předehřejte troubu na 200 °C. V litinovém hrnci s kovovými uchy na sádle asi osm minut zvolna opékejte cibuli. Vložte maso a osmahněte ho tři minuty z každé strany, aby se zatáhlo. Přisypte sladkou papriku, rozmíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku, přiklopte a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte 400 ml vody a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu.

2 Měkké maso vyjměte. Hrnec se šťávou postavte na sporák a přes sítko a za stálého míchání přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou na objem 700 ml. Míchejte a zvolna vařte půl hodiny. Osolte a opepřete, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Plátky masa přelévejte omáčkou, podávejte s houskovým knedlíkem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Přidat komentář