
Pečená jablka s oříškovou drobenkou
Pečená jablka jsou obzvlášť vynikající se smetanovými krémy. A dejte si k nim chlazené sladké muškátové víno.
Ingredience
- 6 velkých jablek
- 50 g rozinek sultánek
- 1 lžička mleté skořice
- 75 g másla
- 100 ml cideru nebo jablečného džusu
- 2 lžíce hrubé mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 60 g lískových oříšků
- zakysaná smetana, vanilkový krém nebo vanilková zmrzlina k podávání
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200 stupňů. Jablka v místě stopky lehce seřízněte a vykrojte z nich jádřinec. Ostrým nožem pak zhruba v polovině jejich výšky nařízněte slupku. Narovnejte je do pekáčku potaženého pečicím papírem. Do otvoru po jádřincích nasypte rozinky promíchané se skořicí, navrch dejte oříšek másla, podlijte ciderem nebo moštem a dejte je na čtvrthodinu péct.
2 Mezitím v mixéru promixujte mouku s cukrem a oříšky tak, aby byly oříšky nahrubo nasekané. Přidejte máslo a udělejte drobenku.
3 Po patnácti minutách pečení jablka zasypte drobenkou, přitlačte ji a pečte další čtvrthodinu. Podávejte se šlehačkou, vanilkovým krémem či vanilkovou zmrzlinou.
Přidat komentář