Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Schwarzwaldská roláda

Královna mezi roládami. Nadýchaný piškot ukrývá vanilkovou šlehačku se šťavnatými opilými višněmi. Sváteční kombinace.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
45 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Pečení: 12-14 minut
P
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 5 vajec
    • 100 g krupicového cukru + na posypání
    • 60 g hladké mouky
    • 40 g kakaa holandského typu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 100 ml silného černého čaje Earl Grey
    • moučkový cukr na poprášení

    Na náplň
    • 150–180 g kompotovaných višní, okapaných
    • 1–2 lžíce bourbonu
    • 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
    • 2 vanilkové cukry

    Na čokoládovou polevu
    • 200 g kvalitní čokolády, nalámané
    • 10 g másla
    • 1 kelímek 40% smetany ke šlehání
    • 1 lžička bourbonu

    Na čokoládové lístky
    • 200 g kvalitní čokolády
    • 20 celých neporušených bobkových listů

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vejce utřete s cukrem do světlé krémové hmoty; ručním elektrickým šlehačem to bude trvat zhruba pět minut. Mouku smíchejte s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřete kakaové hrudky. Sypkou směs přidejte k vajíčkům, přilijte vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte 12–14 minut. Vyndejte a plát těsta ihned překlopte na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujte (i s utěrkou a pečicím papírem). Nechte vychladnout.

2
Čokoládu na polevu dejte spolu s máslem do hrnce a přelijte horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a nechte 5 minut stát. Přilijte bourbon a umíchejte dohladka.

3 Roládu rozmotejte, stáhněte z ní pečicí papír a pokapejte ji čajem. Smetany ušlehejte dotuha a oslaďte je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřete těsto. Okapané višně promíchejte s bourbonem, nandejte je na šlehačku a roládu zaviňte. Potřete ji čokoládovou polevou.

4 Nakonec roládu ozdobte čokoládovými lístky vyrobenými pomocí bobkových listů. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte dvě minuty stát a promíchejte zcela dohladka. Bobkové listy položte na pracovní plochu vrchní stranou dolů. Spodní strany plné krásných žilek potřete tenkou vrstvou čokolády. Nechte zchladnout, poté potřete ještě druhou vrstvou čokolády a lístky dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Před zdobením opatrně ,odlepte‘ bobkový list a čokoládovými lístky ozdobte roládu. Poprašte moučkovým cukrem a servírujte nakrájené na kolečka.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní menu bez ryby

Slavnostní menu bez ryby

Piškotové dezerty

Elegantní rolády

Přidat komentář